Pomen ocu Momu

Mitropolit Amfilohije služio četrdesetodnevni pomen ocu Momčilu Krivokapiću

Ime: 05.06.2020 Besjede iz Kotora; Opis: Mitropolit Amfilohije služio četrdesetodnevni pomen ocu Momčilu Krivokapiću Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom je služio danas, 5. juna, Svetu arhijerejsku zaupokojenu liturgiju i četrdesetodnevni pomen protojereju-stavroforu Momčilu Krivokapiću u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice na gradskom groblju u Škaljarima.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja Visokopreosvećeni je kazao da u ove dane praznujemo Hristovo vaznesenje, dan kada se Gospod vazneo na nebesa i svoje zemaljsko tijelo, a preko njega i naše tijelo i biće, vazneo na nebesa.

Otac Momo“Vazneo se na nebesa kao nebeski čovjek, prizvavši čovjeka i svako ljudsko biće da se onebesi, da se ne žrtvuje zemaljskom blagu i da svoje srce ne ispunjava samo onim što je zemaljsko i prolazno, što je ništavno, nego da hodi za Njim nebeskim čovjekom, bogočovjekom, da se onebesi i postane nebeski čovjek”, kazao je vladika Amfilohije.

Ističući da je to najdublja istina hrišćanske vjere i hrišćanskog života, Mitropolit je objasnio da su hrišćani primili taj nebeski dar u Tajni svetoga krštenja i miropomazanja, zapečaćujući se imenom Božjim, Duhom Svetim, onebesivši time svoj duh, dušu, um, srce, svoje tijelo.

“Sav ljudski život ovdje na zemlji je prizvan, posebno onih koji se krštavajuu ime Oca i Sina i Duha Svetoga, da uzrastaju u mjeru rasta visine Hrista bogačovjeka, nebeskoga čovjeka. Da taj kvasac vječnoga, nebeskoga života umnožavaju u sebe, da njime dišu i žive na zemlji i da uzrastaju u mjeru rasta visine Hristove.”

Dalje je pojasnio da je mjera Hristovoga napredovanja i uzrastanja bezmjerna, jer on nije bio samo čovjek, nego i Sin Božji jedinorodni, rođen prije svih vjekova od Oca Duhom Svetim u vremenu i Presvete Djeve, rođen tako da je Njegov rast bogačovječanski rast. To stanje koje daruje onima koji su Njegovi je bogačovječansko stanje i uzrastanje u mjeru rasta Njegove visine i zadobijanje toga dara nebeskoga čovjeka i obogaćenje tim bogatstvom, koje je vječno i neprolazno.

Kako je kazao svjedoci toga živoga uzrastanja su sveti Božiji ljudi, među kojima je Sveti Mihail, apostol sinadski, koga danas proslavljamo, koji je uzrastao u tu mjeru rasta visine Hristove i zato ostao zapamćen do naših vremena.

“Takvi su bili i drugi sveti božji ljudi, takav je bio i Sveti Jovan Vladimir, kojega smo juče proslavljali, veliki podvižnik i onaj koji je primio Hristov krst, koji nije žrtvovao sebe vlasti i vlastoljublju, nego je na hristoliki način sebe žrtvovao za bližnje svoje i mučenički postradao. Kao takav je postao primer i uzor svima koji pripadaju njegovome rodu i narodu.”

Govoreći o ocu Momčilu Krivokapiću, čiju četrdesetodnevnicu upokojenja danas obilježavamo, Mitropolit je kazao da je o. Momo jedan od onih koji je svoj život posvetio ne zemaljskome blagu i obogaćenjima zemaljskim, nego Bogu i bližnjima.

“Od svoga djetinjstva je sebe prinosio Gospodu na dar, služeći mu 50 godina ovdje u ovoj svetinje, prinoseći sebe i svoju porodicu, svoju djecu i potomstvo, a i one koji su mu bili povjereni, tom nebeskom zvanju i prizvanju, učeći da se onebese, da uzrastaju prema nebesima, da budu nebeski ljudi, a ne prosto zemaljski, prolazni, ništavni, smrtni ljudi.”

Po njegovim riječima kada je otac naš Momo ispunio ono našta ga je Bog bio prizvao na ovoj zemlji, ispunio svoj zadatak u toku pedesetogodišnjeg služenja, Gospod ga je upokojio, prizvao na nebesa u svoje naručje, u naručje njegovoga oca sveštenika i majke, kao i u naručje svetih Božijih ljudi.

“I tako je on ispunio godine svoga života zemaljskoga, prolaznoga, ali obogatio se neprolaznim, vječnim bogatstvom. Obogatio se onim čime smo obdareni mi ljudi ovdje na zemlji, bogatstvom vječnoga Boga, Njegove sile i svjetlosti, Njegova pravde, ljubavi i dobrote, Njegove mudrosti”, rekao je Arhiepiskop cetinjski.

Pomolivši se da Gospod upokojio oca Moma u njedrima Avrama, Isaka i Jakova,  u njedrima Svetoga Save, Svetoga Petra Cetinjskoga, Petra Lovćenskog Tajnovidca, Mitropolit je podsjetio da je zahvaljujući njemu na Prčnju podignuta divna crkva lovćenska.

“Daće Bog, sada i molitvama našega oca Moma i Svetoga Petra Cetinjskoga i Petra Lovćenskog Tajnovidca, da se ponovo vrati crkva Svetoga Petra na Lovćenu a kroz nju da se i ova Crna Gora oslobodi od svoga crnila, od svoga bezbožništva, od mrakova koji su je zatrovali, od otuđenja od Boga i svetih Božijih primjera i uzora. Da se obnovi i Lovćen, da se oslobodi iz tamnice Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac, koji je utamničen u onaj paganski mauzolej. I da se obnovi Crna Gora i njena duša vjerom u živoga Boga, da hodi tim putem koji vodi u vječni život, neprolazni u Carstvo nebesko – Hristovo carstvo, onim putem koji jeste sam Hristos, koji je put istina i život”, poručio je na kraju svog obraćanja Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije .

Nakon što je odslužen četrdesetodnevni pomen, u ime porodice se obratio otac Nemanja Krivokapić, zablogadarivši svima koji su prinijeli svoje molitve za pokoj duše o. Moma, da ga Gospod primi u rajsko naselje.

“U ove radosne praznične dane, poprazništva Vaskrsa, Vaznesenja i pretprazništva Trojičindana, kada je Gospod odlučio da prizove sebi našega oca Moma, mi kao porodica ostajemo radosni i ponosni što je bio naš”, kazao je prota Nemanja.

I ime Crkvene opštine Kotor Dragan Đurčić se zahvalio ocu Momu za sve ono što je uradio za Kotor, za SPD Jedinstvo, čij je bio počasni član, za svoju pastvu, podredivši sebe ne samo u službi Gospodu nego i narodu.

“Opraštajući se sa o. Momom, duboko vjerujući da ga je Gospod primio u svoj topli zagrljaj i smjestio u luku vječnoga mira i svjetlosti, molimo se da nam Gospod podari snagu da nastavimo njegovim stopama u odbranu jedne svete saborne i apostolske Crkve, kojoj je služio, a koja je oličena na našim prostorima u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, gdje ga je dočekao Mitropolit Danilo, a sad ga ispraća Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije. Ostavio nam je amanet da ostanemo na braniku Crkve i Jedinstva. On se moli da oni koji su po Ustavu zaduženi da čuvaju red, poredak i mir u ovoj državi, prisjete obaveze koja stoji prema nama koji smo dio žive jedne svete saborne i apostolske Crkve, kao i prema nama koji smo dio SPD Jedinstvo, da nastavimo da služimo Gospodu i da pjevamo pjesmom srcu – srcem rodu”, istakao je Dragan Đurčić, sekretar SPD Jedinstvo.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović