Duljevo

Šćepandan – slava manastira Duljevo, bogoslužili Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije

Ime: 09.01.2019 Duljevo besjede Mitropolit Amfilohije i Vladika Joanikije; Opis: Šćepandan – slava manastira Duljevo, bogoslužili Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača, u manastiru Duljevo u Paštrovićima danas je proslavljena hramovna slava – praznik Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Dsc 4493

Bogoslužili su Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće vjernog naroda.

Vladika JoanikijeU liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Joanikije je rekao da u životu i djelu Svetog arhiđakona Stefana vidimo novog, Hristovom novinom preporođenog čovjeka.

„Vidimo čovjeka savršene vrline, i hrabrosti, i mudrosti i ljubavi – sve to zasnovano, naravno, na vjeri, svetoj, dubokoj. Ali, vidimo i onu posebnu vrlinu, kojoj hrišćani teže, da znaju da opraštaju i svojim neprijateljima i da se mole za njih“, rekao je Vladika budimljansko-nikšićki.

Kazao je da vrline Svetoga Stefana vrhune u ljubavi.

„U onoj ljubavi koja je spremna na žrtvu, da se žrtvuje za Onoga koji je ljubav i koji je jedini čovjekoljubac – Gospod Isus Hristos. Sveti Stefan, upodobivši se Hristu svojim vrlinama i propovijedajući Jevanđelje, zaželio je da se upodobi Njegovim stradanjima da bi se s Njime savršeno sjedinio“, kazao je Vladika.

Vladika Joanikije je rekao da novina koju je Gospod svojim rođenjem donio u ovaj svijet savršena ljubav.

„Kroz, naravno, velike promjene i podvige koje čovjek na tom putu treba da pređe. Cilj je jevanđelska ljubav, koja se žrtvuje za Boga i za bližnje. Kada je postradao, Sveti Stefan je time utvrdio vjeru hrišćana onog vremena i postao korijen bezbrojnih hiljada i miliona mučenika za krst časni i slobodu zlatnu do današnjega dana. I zato je postao uzor i zaštitnik, nebeski pokrovitelj pobožnih vladara. Naši Nemanjići su zbog toga imali Svetoga prvomučenika Stefana za zaštitnika dinastije, a krsna slava njihovog doma bio je Sveti arhangel Mihail“, kazao je Vladika Joanikije.

Mitropolit AmfilohijeMitropolit Amfilohije je miropomazao novokrštenog dječaka Nektarija, a na kraju bogosluženja  je zablagodario Vladici Joanikiju na prisustvu i utješnoj riječi i pozdravio novog gradonačelnika Budve Bata Carevića, koji je svoj prvi radni dan na ovoj funkciji počeo Svetom liturgijom.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je to dobar znak i poželio i njemu i budvanskoj opštini mnogaja ljeta.

Na kraju je Mitropolit Amfilohije djeci podijelio božićne poklon paketiće.

Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović