2020 04 26 122956

Митрополит Амфилохије служио је на Томину недјељу Литургију на Дукљи

Име: 26. 05. 2020 Mitropolit Duklja; Опис: Митрополит Амфилохије служио је на Томину недјељу Литургију на Дукљи Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служиo је данас, на Томину недјељу Свету архијерејску литургију на остацима ранохришћанске светиње на древној Дукљи код Подгорице.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је у арипастирском слову казао да се непрестано умножавају свједоци Христове истине- свједоци Христа као Пута, Истине и Живота. То су свједоци Божији овдје на земљи, нарочито на овим мјестима освештаним Божијим дејством и присуством, као што је освештано ово Свето мјесто. Надамо се да ће и ово мјесто поново процвјетати и обновити се, као и један од ових храмова, да ће бити обновљени и храмови на Златици и на Градини гдје је Савина вода. Томе би се наставило ово свето дјело и Света пјесма која прославља име Оца и Сина и Светога Духа.

У току Свете литургије Митрополит Амфилохије је пререзао славски колач поводом славе ове Светиње осврнувши се да је данас мало живих сабраних на овом Светом Богослужењу.

И поред тога овдје је данас велики сабор јер су сабрани владари који су овдје владали на челу са Светим Јованом Владимиром и сви они који су градили ову Светињу, обнављали је, у њој се крштавали. Присутни су јер је присутан Сам Господ Бог наш који и све њих чини присутним. Сви они се радују што и ми настављамо ово Свето дјело“- поручио је Митрополит Амфилохије.