Monašenje Beška

Monašenje u manastiru Beška

Ime: 26 05 2019 mitropolit manastir beska; Opis: Mitropolit Amfilohije služio je Svetu službu Božiju u manastiru Beška Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je u petoj nedelji po Pashi Gospodnjoj, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Beška na Skadarskom jezeru.

Dsc 1769Ova svetinja danas je imala imala posebnu radost, Mitropolit Amfilohije je zamonašio Nataliju, poslušnicu ove svete obitelji, koja je na monašenju dobila ime Jelena.

Vladika Amfilohije je rekao da je Jelena primila angelski lik i obukla se u sve oružje Božije da bi bila istinska i prava Hristova nevjesta.

Mudra djeva koja je pripremila svoje i kandilo i ulje – vjeru, i silom Duha Svetoga se pripremila da uđe u riznicu svoga ženika – Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista. Gospod da je ukrijepi da ono što je ovdje izrekla i obećala ostvari i ostavaruje u sve dane svoga života, ugledajući se na sve svete podvižnice, od mučenice Tekle pa do prepodobne matere naše Jelene, do Svete Fotine i Svete velikomučenice Glikerije koje proslavljamo danas“, rekao je poslije monašenja Mitropolit.

Na kraju Liturgije Mitropolit Amfilohije je blagoslovio i prerezao slavski kolač povodom imendana mati Fotine, koja je, kako se prisjetio, krštena 1984. godine u Ćelijama u Hramu Svetoga Jovana Zlatoustoga, krenula ovim Božijim putem i monahinja je skoro 30 godina. Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je mati Fotini poželio mnagaja i blagaja ljeta i blagoslov Božiji da nastavi ovo sveto dijelo, služenje Gospodu kako je započela već od dana svoga krštenja.