Opelo

Mitropolit Amfilohije služio opelo Janku Vukoviću

Ime: 19.06.2018. Mitropolit opijelo Janku Vukovicu; Opis: Mitropolit Amfilohije služio opelo Janku Vukoviću Tip: audio/mpeg

U Štitarici kod Mojkovca danas su sahranjeni zemni ostaci Janka Vukovića, vojnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini, jednog od preživjelih sa „zlog puta“ od Vezirovog do Zidanog mosta iz 1944/45. godine.

Opelo je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom.

Vladika je, nakon opela, rekao da Janko nije umro, nego se upokojio.

Dsc 4088„Upokojio se za ovaj zemaljski život da bi se probudio u vječni, Božji život. I neka bi njegov put bio blažen, i neka bi njegov blagoslov ostao na svima nama, i blagoslov njegovoga čestitog i časnog oca Jovana i braće njegove“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je rekao da je tragedija što se na bratoubilaštvu iz Drugog svjetskog rata gradi današnja Crna Gora.

„Ja to moram da kažem ovdje pred Jankom i pred Jovanom. Na bratoubilaštvu i na bogoubilaštvu se gradi. Oni koji su naslijedili te bratoubice i bogoubice iz 1941. godine, oni nastavljaju njihovu ideologiju bratoubilačku i dijele ovaj narod. Dijele ga i na tim diobama grade budućnost Crne Gore, nažalost. Daće Bog, a ja se nadam da će i molitve Jankove i Jovanove, da se braća vrate jedni drugima, da se sjedine u ljubavi bratskoj i da prekinu sa tim bratoubilaštvom koje je donijelo toliko zla i toliko mržnje koja i dan danas kapa u našem narodu“, kazao je Vladika.

Rekao je da Jankovi potomci treba da se ugledaju na njega.

„Da se ugledaju na njega i da hode putem koji vodi u vječni život, da se klanjaju vječnom ljudskom dostojanstvu, a ne ovom prolaznom ništavnom kome se danas klanjaju oni koji su izgubili pamet i razum i u tom duhu, nažalost, vaspitavaju i djecu našu“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Dsc 4087Književnik Bećir Vuković rekao je da se Jankovim odlaskom zatvara stranica istorije stradalne generacije Vukovića koja je prosula svoje kosti od Vezirovog do Zidanog mosta, stranica kojoj još uvijek nedostaje istina.

„U naše dane, među rijetkim zatočenicima istine mogao je da stane Janko Jovanov. Ali uvijek nešto i fali istini. A ispred te istine, ono što fali – jeste stav. Taj svoj stav Janko je držao do potonjeg koraka. Tako i danas Janko Jovanov, sa prekrštenim rukama staje i mirno izlazi pred Gospoda“, kazao je on.

Rekao je da je Janko jedini u ovim krajevima koji je opet kupovao svoju kuću i kupovao grob očev.

„Da bi te dodatno kaznili, nijesu te pustili iz zatvora da majku u ledno čelo poljubiš. Nijesu ti dali da oca Jovana sahraniš u groblje, nijesu ti dali ni majku da sahraniš. Takvog primjera nema u ovim brdima“, kazao je Bećir Vuković.

Rajo Vojinović

Foto: Jovan Radović