Mitropolit Podgorica

Mitropolit Amfilohije: Sveti Arsenije došao u Podgoricu da posvjedoči Boga i onima koji su se od Njega i Crkve Njegove otuđili

Ime: 29.05.2020 Litrgija - besjede - saborni hram; Opis: Sveti Arsenije došao u Podgoricu da posvjedoči Boga i onima koji su se od Njega i Crkve Njegove otuđili Tip: audio/mpeg

Povodom dolaska moštiju Svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa srpskog u podgorički saborni hram Vaskrsenja Hristovog, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros u ovom hramu sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja paroh podgorički protojerej Mirčeta Šljivančanin je rekao da mi pravoslavni hrišćani imamo i Učitelja i učitelje puta u život vječni.

“Imamo onoga učitelja koji je prvi prošao taj put i došao u taj naš dom, a to je naš Gospod Isus Hristos, čiju smo riječ upravo čuli i praznik tog Njegovog puta upravo slavimo. U praznovanju smo događaja Vaznesenja Gospodnjeg, kad se Gospod naš, nakon 40 dana od svoga Vaskrsenja, vaznio u slavu nebesku i sjeo s desne strane Boga Oca. I vaznio u svojoj ličnosti našu čovječansku prirodu”, rekao je otac Mirčeta.

Dodao je da su vjerom u Hrista Bogočovjeka, u Njegovo Vaskrsenje i Vaznesenje, kroz istoriju Crkve živjeli mnogi.

“Tu vjeru u vječni život svjedočili su mnogi, a posebno mjesto među njima pripada svakako Svetom ocu našem Savi, koji je prva lastavica koja je krenula za Hristom Gospodom iz našeg naroda i povela za sobom jato lastavica iz našega roda da lete u tu toplu zemlju, na to prijatno mjesto života, svjetlosti, ljubavi i milosti Božje. Za Svetim Savom poletjeli su mnogi, zato što je on poletio za Hristom Gospodom”, rekao je prota Šljivančanin.

Kazao je da se današnji sugubi praznik, kada sabrane u hramu griju mošti naslednika Svetoga Save – Svetog Arsenija Sremca i kada slavimo mnoge svete Božje ugodnike miješa u jednu radost i u jednu slavu.

“Miješa se u slavu Hristovu, slavu Njegovoga Vaskrsenja i Njegovoga Vaznesenja, i u slavu silaska Svetoga Duha koji očekujemo kao i njegovi učenici u Jerusalimu”, naglasio je on.

Rekao je da bi se moglo reći da je danas i Savin praznik, zato što su nas obradovale mošti njegovog naslednika Svetog Arsenija.

Podsjetio je da danas praznujemo i ikonu Presvete Bogorodice Pećke Krasnice koju je Sveti Sava dobio onoga dana kad je postao arhiepiskop srpskih i pomorskih zemalja i koja se čuva u Pećkoj patrijaršiji – svetinji koju je upravo osnovao Sveti Arsenije.

Dodao je da takođe vršimo i pomen Svetog Teodora Vršačkoga, episkopa banatskoga, takođe jednog od naslednika Svetoga Save, koji je takođe posvjedočio vjeru u Hristovo Vaskrsenje i Vaznesenje.

“I koji se nije odrekao puta koji nam je pokazao Gospod, nego je svojom mučeničkom krvlju posvjedočio taj put upravo u vrijeme kada su spaljene mošti Svetog Save na Vračaru 1594. godine”, podsjetio je otac Mirčeta.

Otac Mirčeta je podsjetio da danas spominjemo.i Svetoga starca Vukašina iz Klepaca.

“Opet čovjeka vjere Hristove, vjere Savine i Arsenijeve, i vjere Teodorove, vjere koja nadahnjuje čovjeka da živi slobodno i da sve ostavi Hrista radi, da bi bio Hristov učenik. Sveti Vukašin je postradao u Jasenovcu kad je ustaša zatražio da se pokloni njihovom poglavniku, kao što i današnji poglavnici žele da im se poklonimo. Sveti Vukašin, nadahnut vjerom, imao je hrabrosti da kaže: Samo ti dijete radi svoj posao”, kazao je on i dodao da to može samo onaj koji živi vjerom u Vaskrsenje i vjerom u nebesku otadžbinu.

Otac Mirčeta je na kraju poručio da naša Crkva i dalje to svjedoči u ovome svijetu i u ovom životu.

“I danas, kada smo ophrvani novim iskušenjima, kada hoće da nam otimaju hramove, kada nam hapse episkope i sveštenike, kada vjerni narod progone, mi imamo na koga da se ugledamo. Iamo od koga snagu da crpimo. Iamo one koji idu pred nama: To je, prije svih, naš Gospod, a onda i jato Njegovih svjedoka iz našega roda na čelu sa Svetim Savom, i za njim sa Svetim Arsenijem, koji nas danas ovdje blagosilja, i Svetim Vukašinom i Svetim Teodorom i svima svetima iz roda našega”, poručio je prota Mirčeta Šljivančanin.

Nakon svetog pričešća Mitropolit Amfilohije je rekao da je Sveti Arsenije izuzetna ličnost, onaj koji je ponio krst Hristov, na kome su se ostvarile Gospodnje riječi: Ako mene goniše i vas će goniti.

“I on je gonjen i progonjen, već i kao arhiepiskop žički, kada je zgonjenja i stradanja Crkve Božije morao da pređe iz Žiče u Peć i da tamo sagradi crkvu Svetih apostola i Svetoga Vaznesenja, na temeljima drevne crkve iz 5 – 6. vijeka. To njegovo djelo je ostalo živo svjedočanstvo, evo, do naših vremena. A i njegovo stradanje”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

I manastir Crnča, u kojem se upokojio, i Pećka Patrijaršija, rekao je Mitropolit rušeni su i razarani kroz istoriju.

“I njegov grob je stradao u Pećkoj patrijaršiji, pa je u 18. vijeku morao da bude prenijet i sakriven u ove naše krajeve, u manastir Dovolju”, rekao je Vladika.

Govoreći o svetiteljevom stradanju kroz vjekove, Mitropolit Amfilohije je naglasio da je došao u Podgoricu da nas blagoslovi i utvrdi u vjeri u živoga Boga.

“Da svojom ljubavlju, i do smrti i poslije smrti, u nama utvrdi ljubav prema živome Bogu i jednih prema drugima – tu vječnu ljubav, bogoliku, hristoliku ljubav, bogočovječnu ljubav, nebesku ljubav”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je Sveti Arsenije došao da posvjedoči Boga i onima koji su u naše vrijeme otuđili od Boga i od Crkve, koji su u naša vremena ubijali njegove naslednike episkope i sveštenike.

“I daj Bože da se opamete oni koji progone Crkvu Božju, koji su izbezumljeni, koji hoće da otimaju svetinje Božje. I daj Bože da Gospod urazumi i one koji su sada na vlasti da ne otimaju svetinje, da se i oni vrate svetinji Božjoj, Crkvi Božjoj koja ovdje postoji vjekovima”, poručio je Vladika Amfilohije.

Mošti Svetog Arsenija biće u popodnevnim časovima vraćene u manastir Ždrebaonik.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović