Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije: U Crkvi Božjoj nema granica

Ime: 08 12 2019 mitropolit besjeda Vranj Zeta; Opis: Mitropolit Amfilohije: U Crkvi Božjoj nema granica Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u selu Vranj u Zeti.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da je Jevanđelje najblaža i najčudesnija riječ koja se čula i čuje na zemlji.

„Sve riječi od nastanka svijeta sabrane su u tu blagu riječ, Hristovu riječ“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da su u Crkvi Božjoj jedna vjera, jedno krštenje, jedna mudrost, jedno znanje…

„Jedna je glava te Crkve Božije, a to je Hristos Gospod. I jedan je narod – Hristov Božji narod. Svi oni koji se krštavaju u ime Oca i Sina i Duha Svetoga pripadaju tom narodu, bez obzira kojim jezikom govore, kojoj naciji pripadaju, bez obzira u kom vremenu žive, bez obzira kakvu i koju vlast imaju, bez obzira kojoj državi pripadaju“, naglasio je Vladika Amfilohije.

Rekao je da za Crkvu Božiju nema granica jer je Bog bezgraničan.

„Bog je, stvarajući ovaj svijet svojom Božanskom rukom, započeo da stvara Crkvu. Sve što je u vasioni pripada Crkvi Božjoj, Crkvi Hristovoj. Sva vasiona je djelo Božanske ljubavi. Sva vasiona, svi znani i neznani svjetovi, vidljivi i nevidljivi. Sve je to početak Božjeg prisustva, sve je postalo kroz Božju riječ i bez riječi Božje ništa nije postalo i ne postoji“, kazao je on.

Govoreći o Svetom Klimentu, papi rimskom, čiji spomen danas svršava naša Crkva, Vladika je rekao da su u svim vremenima bezbožnici progonili Crkvu.

Kazao je da Sveti Vasilije Ostroški, kome je posvećen hram u Vranju, svojim suzama grije hladne stijene ostroške i sabira oko sebe stotine hiljada ljudi, već trista pedeset godina.

„On je pobjegao u pustinju da živi u samoći. Međutim, upravo zato što je bio kršten i ispunjen ljubavlju prema Bogu Svetoj Trojici i prema bližnjima, što je živio tom ljubavlju svakome ko tamo dolazi ta ljubav je privlačna“, kazao je Vladika Amfilohije.

Sveti Vasilije, naglasio je Vladika, ne gleda ko je ko, već svakome daje prema vjeri njegovoj.

„Naravno, prizivajući sve da se pokaju, da se obrate, da prime istinski način života po vjeri, po Bogu i po svetinji“, poručio je Vladika.

Poručio je da je bitno da među ljudima i narodima nema granica u Crkvi Božjoj.

„Postoje ove državne granice, granice opština. Sve je to u redu. Međutim, Crkva je bezgranična i na toj bezgraničnosti svojoj ona njeguje i vaspitava čitava pokoljenja učeći sve ljude i sve zemaljske narode i prizivajući ih da se krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, da prime oganj Božanske ljubavi u sebe i da tom ljubavlju griju i sebe i svoju djecu, svoju porodicu i sve ljude. To je ono na šta nas priziva Crkva Božija“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović

Izvor: mitropolija.com