Mitropolit Duljevo

Mitropolit Amfilohije u Duljevu: Vladari zemaljski i imperije dolaze i prolaze, Crkva Hristova ostaje

Ime: 12.08.2020 mitropolit besjeda; Opis: Vladari zemaljski i imperije dolaze i prolaze, Crkva Hristova ostaje Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na praznik Prepodobne mati Angeline Srpske, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Duljevo u Paštrovićima.

U liturgijskoj propovijedi Mitropolit Amfilohije je rekao da Crkvu Hristovu, tijelo Hristovo čine svi koji su sabrani oko Presvete Trojice, koji se kroz vjekove sabirali krštavajući se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, koji su živjeli po zapovijestima Njegovim i koje je On prizvao u vječno i neprolazno Carstvo nebesko.

“U toj Crkvi Božjoj, po riječima apostola Pavla, nema ni Grka ni Jevreja, ni roba ni slobodnjaka, ni muškog a ni ženskoga, nego svi su jedan Isus Hristos. Velika i Sveta tajna Crkve Božje koja objedinjuje u sebe sveukupnu božansku tvorevinu”, kazao je vladika, pojašnjavajući da Crkva Hristova objedinjuje sav ljudski rod. Svi zemaljski narodi prizvani su da postanu članovi te Crkve, i to je, naglasio je, najdublja istina hrišćanskog života “ono što nas sabira i što nas pribira i sjedinjuje tim jedinstvom Božjim vječnim i neprolaznim”.

Ističući da treba uvijek da se podsjećamo na tu veliku istinu da je Crkva Božja jedna, da u njoj svi pripadaju Hristu Gospodu i da ona pripada svim zemaljskim narodima, ne samo jednom narodu, Mitropolit je kazao da ona priziva sve zemaljske narode upravo na to jedinstvo. Takođe je naglasio da i u naše vrijeme, kao i u prošlim vremenima, ima onih koji poistovjećuju Crkvu Božju sa svojim narodom, podsjetivši da su prvo Jevreji, kao prvi izabrani Božji narod, mislili da sveta riječ Božja, otkrivenje Božje pripada samo njima, i u ime toga su i Hrista razapeli. Međutim, kako je pojasnio vladika, Gospod je prizvao njih, ali i sve druge zemaljske narode i oni su se redom uključivali u tu Svetu veliku zajednicu – Crkvu Njegovu.

“I u naše vrijeme neki pokušavaju da poistovjete Crkvu sa svojom državom, sa svojom nacijom. Oni su bezumni, ne znaju šta je Crkva. Misle da je Crkva partija koju oni osnivaju i da je Crkva isto što i država, koje se rađaju, nestaju njihove granice i prolaze. Kroz vjekove je to tako bilo, moćnici zemaljski, vladari i njihova carstva, njihove imperije dolaze i prolaze, a Crkva Hristova ostaje i ni vrata pakla ne mogu je nadvladati”, besjedio je vladika Amfilohije. Poručio je da samo oni vladari i narodi koji prihvate tu i takvu Crkvu Božiju, ostaju zapamćeni i zadobijaju ne samo zemaljsko carstvo, nego vječno i neprolazno Hristovo carstvo.

Među takve vladare spada i Sveta mati Angelina koja je stradalnica za Hrista, ćerka Đurđa Kastriota Skenderbega za koga je vladika Rade rekao da je srca Obilića, žena srpskog despota Stefana Branković slijepoga. I njeni sinovi Maksim i Jovan vaspitavani u hrišćanskom duhu, naučivši se od majke strahu Božijem i vjeri pravoj, sledujući svome ocu časnome i svojoj majci, upisani su u knjigu vječnog života.

“I oni su dakle bili, kao i njihovi roditelji, vladari, ali u isto vrijeme su prihvatili i shvatili da bez Hrista Boga, bez Crkve Božje, bez te svete zajednice nema istinskog života”, poučio je Arhiepiskop cetinjski, ističući da ih je zato Gospod zajedno sa njihovom majkom i ocem Stefanom, zapisao u knjigu vječnoga života. Oni su već, kako je kazao, ovdje na zemlje zadobili Carstvo Božije, opredjelili se na zemlji za Carstvo nebesko, poput cara Lazara koji je Novi zavjet ugradio u biće ovoga naroda kroz Kosovski zavjet – njegovo opredjeljenje za Nebesko carstvo.

“On se i sam opredjelio i žrtvovao za Nebesko carstvo, kao i mati Angelina, njeni sinovi i njen muž, Sveti Stefan slijepi. Zajedno sa njima i ovaj svetosavski narod je krenuo tim putem, opredjelio se, i opredeljuje se uvijek iznova, za Nebesko carstvo sledajući Kosovski zavjet”, rekao je Visokopreosvećeni Mitroplit, dodavši da je kroz kosovsku grobnicu koja je jedinstvena sa Hristovim živonosni grobom, kako je govorio Sveti Lovćenski Tajnovidac, i kroz to opredjeljenja jednoga naroda, pa i svih zemaljskih naroda, uzrastaju svi u ono što je vječno i neprolazno, u Carstvo Božije.

Dalje je kazao da su tom Nebeskom carstvu ostali vjerni i sveti apostoli iz sedamdeset prvih Hristovih učenika, koje danas proslavljamo: Sveti apostoli Sila, Siluan, Kriskent, Epenet i Andronik.

“Oni su sebe upisali u knjigu vječnoga života, kao i prvi apostoli, a posle njih i bezbroj onih u svim zemaljskim narodima do danas koji su sebe upisali u knjigu života, opredjelivši se za vječno i neprolazno Carstvo, postavši članovi jedne svete saborne i apostolske Crkve Hristove i na taj način noseći krst Hristov, hodeći za Njim i ovdje na zemlji, da bi zajedno sa Njim bili i u vječnosti, u neprolaznom Carstvu Njegovom”, kazao je Arhiepiskop cetinjski Amfilohije.

Na kraju Svete službe Božije Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je blagosiljao slavski kolač povodom imendana nastojateljice ove svete obitelji mati  Angeline, i odslužio pomen ktitorima manastira Duljeva. Svim Angelinama koje su vjesnice Carstva Božijega svuda u svijetu poželio je mnogaja i blagaja ljeta i blagosloven imendan.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović