Dupilo

Mitropolit Amfilohije u Dupilu: Blaga Marija kroz vjekove svjedoči Hrista Vaskrslog

Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog arhangela Mihaila, osveštanjem konaka drevnog Manastira Svetih mironosica i pomenom đeneralu Ivu Đuroviću, ktitorima i dobrotvorima tog drevnog manastira, u selu Dupilo u Crmnici proslavljen je praznik Svete Marije Magdaline koju naša Crkva proslavlja 4. avgusta.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog arhangela Mihaila služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom i vjernim narodom.

U arhipastirskom slovu Visokopreosvećeni je kazao da danas praznujemo Blaženu Mariju Magdalinu, Blagu Mariju kako je naziva naš narod, koja je bila prvi živi svjedok Hristovog vaskrsenja.

Podsjetio je da se, po svjedočanstvu Svetih jevanđelista, Vaskrsli Gospod prvoj javio Blagoj Mariji i da je poslao da tu tajnu, veliku istinu javi drugim učenicima.

„Od tada je Marija Magdalina do današnjega dana bila prvi i vječni svjedok Hristovog Vaskrsenja. Istine bez koje ni ljudski život, ni ova zemlja, ni sve što se na njoj događa nema nikakvog smisla, jer ako Hristos ne vaskrse, po riječima apostola Pavla, onda je uzalud i naš život i naša vjera“, rekao je Mitropolit.

Ukazao je da bi čovjek kao biće, bio rob smrti i prolaznosti da nije Hristos Vaskrsao, da Njegovo tijelo koje je umrlo, kao svako ljudsko tijelo, nije vaskrslo kao što je posvjedočila i svjedoči Blaga Marija kroz vjekove.

Poslije Svete službe Mitropolit je sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom osveštao konak Manastira Svetih mironosica.i održao kratak pomen ktitorima, priložnicima i dobrotvorima manastira i đeneralu Ivu Đuroviću.

„Dva značajna događaja su nas sabrali danas na ovu gozbu ljubavi Hristove, na Svetu liturgiju: to je spomen blažene i blagoslovene Marije Magdaline, prvog svjedoka Hrista Boga Vaskrsloga iz mrtvih, i drugi događaj to je stogodišnjica stradanja i upokojenja đenerala Iva Đurovića, pred čijim domom se i nalazimo, koji je postradao za vjeru i otačastvo prije 100 godina“, kazao je Arhiepiskop cetinjski Amfilohije.

Iskazana je spremnost Mitropolije da pomogne rodbini da se ove godine prenesu zemni ostaci đenerala Đurovića i da se pohrane u Dupilu gdje su i njegovi preci.

Ivo Đurović je đeneral i ministar vojske kralja Nikole Prvog Petrovića, koji je prije 100 godina prognan iz Crne Gore, utamničen od Austrougarske, i svoj život je okončao u austrijskom logoru.

„Sjećamo se te izuzetne ličnosti istorije Crne Gore iz vremena Kraljevine Crne Gore, koji je ne samo potomak najčasnijih ljudi u ovome kraju, nego je u isto vrijeme po majci i potomak Petrovića. Danas spominjemo i sve ktitore, osnivače, priložnike ovoga Svetoga hrama i Manastira Svetih mironosica, naročito onih, ovdje pohranjenih, koji su život svoj žrtvovali za vjeru i otačastvo koje je opjevao i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac“, besjedio je vladika i zaključio da se Crkva uvijek sjeća onih koji su život svoj žrtvovali za bližnje svoje, za vjeru pravu i otadžbinu svoju.

Mitropolit je kazao da ovaj današnji događaj nije samo spomen onoga što je bilo i značajnih ličnosti iz istorije Crkve i Crne Gore, nego je ovaj sabor nastavak Svetoga djela koje je ovdje započeto prije toliko vjekova.

Podsjećajući da je ovdje vladao Mihailo Vojislavljević, po predanju ovdje je njegov grob, pa poslije njega Sveti Jovan Vladimir, Sveti Simeon Mirotočivi, sveti Nemanjići, Balšići, Crnojevići, Mitropolit je kazao da su Petrovići zajedno sa Crmničanima i oslobodili Crmnicu od turskog ropstva i da danas pominjemo i 70 Dupljana koji su život svoj položili za krst časni i slobodu zlatnu, za vjeru i otačastvo:
„Ovo sabranje je završetak i spomen, živo sjećanje na one koji su sebe ugradili u ono što je časno i čestito u istoriji, a u isto vrijeme sa osvećenjem ovoga konaka započinjemo obnovu Manastira Svetih mironosica.“

Govoreći o obnovi Manastira koji je bio veliko duhovno središte i koji je u vrijeme Otomanske imperije srušen, vladika je istakao da su ostale mnoge knjige koje su za prepisivane u tom manastiru i koje se čuvaju po bibliotekama u Rusiji i Njemačkoj.

Sestra Lukija je namjesnica ove svete obitelji, a igumanija je mati Teodora iz manastira Rustovo koja je došla u svoj rodni kraj i ona je, kako je istakao Mitropolit, poput Marije Magdaline krenula za Gospodom da bude, zajedno sa drugim sestrama, ako Bog da, svjedok Hristovog Vaskrsenja i obnoviteljka svoje duše i drevne svetinje koja je bila ukras Dupila i čitavog ovog prostora.

„Danas smo blagoslovili ovaj ovaj konak – dom koji je naša Lukija priložila sa svojom porodicom Crkvi Božjoj, priloživši Crkvi svoju dušu i svoje biće“, istakao je vladika i izrazio nadu da će se, ako Bog da, što skorije podići Crkva Svetih mironosica a za spomen Iva Đurovića.
Mitropolit je zablagodario svima koji su sebe ugradili u slavnu prošlost Dupila, a posebno je zablagodario Stevu Đuroviću za pokazanu hrišćansku ljubavi i požrtvovanost pokazanu prilikom obnove hramova u Dupilu i cijeloj Crmnici, a naročito za Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru i uručio mu arhipastirsku pohvalnicu.
„Crkva Božija kraja nema, započela je prije dvije hiljade godina, a ja bih rekao i prije toga, započela je za vrijeme proroka Ilije, Mojsija i prije. Tada je započela i ona neprekidno samo djela, radi, stvara i gradi“, istakao je Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i zaključio da ono što je Božije ne može da iščezne, uvijek se nađu duše Bogom ozarene koje svetinje iznova obnavljaju.
Vesna Dević