vaskrsenje

Mitropolit Amfilohije u Kotoru: Svaki čovjek je prizvan da uzrasta u mjeru rasta Hristovoga

Ime: 21.04.2020 Mitropolit Kotor; Opis: Svaki čovjek je prizvan da uzrasta u mjeru rasta Hristovoga Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je na Vaskršnji utorak, 21. aprila, Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru.

Na početku Liturgije Mitropolit je proizveo u čin protoprezvitera oca Nenada Kalema, koji već 15 godina služi kao prezviter Boga Višnjega, ističući da u Crkvi zvanja nijesu nikakve časti i počasti nego podsticaj za još revnosnije i postojanije služenje Gospodu.

“Po visini zvanja u Crkvi je i prizvanje da budemo još vjerniji Gospodu u služenju Njemu i bližnjima svojim. To je smisao ovoga zvanja koga te je Gospod danas udostojio. Neka ti Gospod pomogne i ukrijepi da ostatak svoga života nastaviš u sve vjernijem služenju Hristu Bogu našemu i bližnjima svojima u sve dane života tvoga i u vjekove vjekova, amin”, kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Nakon toga vladika je rukopoložio đakona Milivoja Bakića u čin sveštenika.

U liturgijskoj besjedi vladika je kazao da sve što se događalo u tvorevini Božijoj od njenoga nastanka, kao i od nastanka prvoga čovjeka, od Adame i Eve pa preko Svetih proroka do Jovan Krstitelja, a naročito što se događalo od vremena kada se Gospod ovaplotio od Duha Svetoga i Presvete Djeve i postao čovjek, do današnjeg dana je u znaku Hristovog rođenja, vaskrsenja i vaznesenja.

“Sve što je časno i čestito sagrađeno na svjetskim prostorima, posebno evropskim, sagrađeno je i niklo tom dubokom vjerom i opitom  Hristovog vaskrsenja i Njegovog realanog prisustva u ovom svijetu, kao što su sveti apostoli posvjedočili ono što vidjesmo, čusmo, što rukama svojima opipasmo – to vam svjedočimo. To je svjedočanstvo svetih apostola, kao što je svjedočanstvo o Njegovom vaskrsenju i Jevanđelje, i sve što je časno sagrađeno kroz vjekove i na Istoku i na Zapadu.”

Kotor je kraljevski grad koji je nikao i sagrađen na temeljima te vjere u Hrista Bogočovjeka od Djeve rođenoga silom Duha Svetoga, kazao je Mitropolit i dodao da je živi svjedok Njegovoga vaskrsenja i Sveti Trifun koji sobom i svojim svetim moštima i svojim svjedočanstvom kroz vjekove povezuje Istok i Zapad:

“Živi je svjedok živoga Gospoda jer mošti su svjedočanstvo Hristovog vaskrsenja. Sila vaskrsloga Hrista je ona koja je svetitelje osveštala i njihove zemne ostatke pretvorila u mošti. Tijelo svakoga čovjeka je prizvano da bude obitalište Duha Svetoga a i čovjekova duša i život su prizvani da budu obitalište sile Hrista vaskrsloga od Djeve rođenoga, koji se vazneo na nebesa i time pokazao konačni smisao ljudskoga življenja ovdje na zemlji”, besjedio je vladika, konstatujući da je čovjek stvoren za vječno i neprolazno Carstvo nebesko.

I kao što se Hristos vazneo na nebesa, svaki čovjek kroz Tajnu upokojenja se vaznosi prema nebesima i od toga čime je ovdje živio zavisi šta će biti s njim poslije njegove tjelesne smrti.

“Ako je ovdje primio taj kvasac Hristovog vaskrsenja, ako je primio krštenje u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, ako se ovdje obukao u silu Svete Trojice, ako se u Hrista obukao, saraspeo Hristu i Njegovoj smrti i vaskrsenju, onda je postao vječno, neprolazno biće. To je smisao ljudskoga života koji se zadobija upravo kroz Hristovo vaskrsenje”, poručio je vladika i objasnio da oni koji ne vjeruju u Hrista nijesu poklonici života nego poklonici smrti.

Istakao je da svijet zbog svoje ogrijehovljenosti, bogoodpadništva, postaje Sodoma i Gomora koja se zbog grijehova i pretvorila u Mrtvo more bez života.

Sav svijet je mrtvačnica, Mrtvo more, Sodoma i Gomora, ako sila vaskrsenja, kako je kazao, ne sija i ako ga ne obnavlja i ne preporađa, ako ne daje vječno i neprolazno dostojanstvo svijeta i čovjeka, jer “sila Hristovog vaskrsenja je već ugrađena u tajni stvaranja čovjekovog”, što je, kako je primjetio Mitropolit, prvi zabilježio Lovćenski Tajnovidac Petar Drugi Petrović Njegoš.

“I zato proslavljajući ovaj divni i čudesni dan Hristovog vaskrsenja, mi proslavljamo najdublji smisao sveukupne tvorevine Božije, najdublji smisao čovjeka kao bića stvorenog po slici i prilici Božijoj, po liku i po podbiju Božijem, prizvanoga da bude obitalište Hrista Gospoda, nosilac i svjedok vječnoga i neprolaznoga života.”

Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski je naglasio da je svaki čovjek prizvan da uzrasta u mjeru rasta Hristovoga, da zadobije bezmjernu mjeru – Hristovu mjeru zbog čega je čovjek i stvoren:

“Neka bi ta sila vaskrsenja najprije ovjde ponovo ispunjavala i obnavljala nas koji smo kršteni njome, koji smo je primili u sebe, a preko nas i kroz nas, preko Crkve Božije, koja je obitalište te sile i živi svjedok 2000 godina vaskrsloga Hrista, neka bi ta sila vaskrsenja obnovila ljude i zemaljske narode i u njima probudila to osjećanje vječnoga i neprolaznoga, besmrtnoga dostojanstva čovjekova. I neka bi to prizvanje Hrista i uzrastanje u mjeru rasta Hristove visine postala mjera svakoga napretka i zbivanja ovdje na zemlji”, poručio je na kraju besjede Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vesna Dević