Mitropolit Prevlaka

Mitropolit Amfilohije u manastiru Miholjska prevlaka: Anđeli Božiji vječna naša braća nebeska

Ime: 26.07.2020. Mitropolit - Miholjska prevlaka; Opis: Anđeli Božiji vječna naša braća nebeska Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko – primorski g. Amfilohije služio je danas, 26. jula na Sabor Svetog arhangela Gavrila, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u drevnom sjedištu zetskih episkopa, manastiru Miholjska prevlaka kod Tivta, povodom slave ove sveštene carske lavre, gdje sa Mitropolitovim blagoslovom počinje trodnevni internet simposium na temu: “Hrišaćanin u vrijeme pandemije”.

U toku Svete službe Božije kršteni su i miropomazani: mali Stefan, Pavle (dosadašnji Robert) i Igor. Mitropolit je u svešteni đakonski čin rukopoložio monaha Maksima, koga je prvobitno proizveo u čteca.

Nakon pročitanog Jevanđelja Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da je u riječi Gospodnjoj: Ko vas sluša Mene sluša, ko se vas odriče Mene se odriče i odriče se Onoga koji je Mene poslao, sadržana najdublja istina našega ljudskog života.

“Oni koji se Hrista Boga odriču, odriču se Onoga koji je Njega poslao – Boga Oca, tako da i oni koji slušaju one koji su Njegovi – riječ Svetoga Jevanđelja – oni priznaju Njega i Onoga koji je Njega poslao – Oca nebeskoga”, pojasnio je vladika

Podsjetivši da danas slavimo Svetog arhistratiga Gavrila u drevnoj svetinji cara Konstantina, Mitropolit je kazao da su anđeli Božiji vječna naša braća nebeska te da čovjek nije sam na zemlji, nego je zajedno sa Svetim nebeskim silama, Svetim arhangelima i angelima, koji se ugrađuju u ljudski život i istoriju.

“Preko njih Bog otkriva svoju tajnu. Otkriva Tajnu Boga Oca, najavljuje i Tajnu Boga Sina, a takođe i Tajnu Duha Svetoga životvornoga – Tajnu Presvete Trojice. Tako u drevna vremena, čitamo u Starom zavjetu, kako je Gospod preko Arhangela Gavrila i Mihaila i drugih arhangela, najavljivao Svetu tajnu dolaska Sina Božjega – Mesija – iskupitelja i spasitelja”, rekao je Arhiepiskop cetinjski.

Pojasnio je da Gospod najavio i objavio tu Svetu tajnu preko arhangela i angela, koji su posvjedočili i potvrdili riječi proroka Mojsija na Gori sinajskoj, ali i svih drugih proroka starozavjetnih od Avrama, Isaka i Jakova pa sve do Svetoga Jovana Krstitelja.

“Arhangeli su oni koji su otkrivali njima tu veliku i Svetu tajnu Božiju, a onda su oni svjedočili i dolazak Sina Božijeg jedinorodnoga u ovaj svijet i Duha Svetoga životornoga. Zato se mi sabiramo i oko imena onih koji su Boga proslavili i oko imena Svetih nebeskih arhangela i angela, serafima i heruvima, naročito u ovoj svetinji koja je posvećana od pradrevnih vremena upravo nebeskim silama arhangelima i angelima: Sv. arhangelima Mihaelu i Gavrilu.”

U liturgijskoj propovijedi vladika je podsjetio da je pored ove svetinje otkrivena i drevna krstionica od vremena cara Konstantina, koja počinje da vaskrsava preko nove krstionica Suze Njegoševe koja je sletela sa Lovćena, pripremajući, ako Bog da, obnovu ovog sjedišta zetskih episkopa – Manastir Svetih arhangela Gavrila i Mihaila. Pomolio se da Bog urazumi i vlast da dozvoli da ova svetinja, koja je srušena u drevna vremena i ostala kao takva 400-500 godina, vaskrsne, da bi kroz nju i preko nje vaskrsla vjera u duši ovoga naroda i da bi se ovaj narod sabirao oko svetinja Božjih, kao što se sabirao kroz vjekove.

Naglasio je da vaskrsenje ove svetinje zavisi i od vaskrsenja naše duše te da je potvrda toga vaskrsenja i današnje krštenje naše braće: Stefana, Pavla i Igora.

“Njih trojica u ime Svete Trojice primili su Svetu tajnu krštenja, osveštani, prosvećeni, zapečaćeni Duhom Svetim, blagosloveni nebeskim arhangelima i angelima, naročito Svetim arhangelom Gavrilom kojega danas proslavljamo.”

Rođenje od majke i oca je prolazno rođenje za ovu zemlju, a, kazao je vladika, istinsko, pravo rođenje je rođenje Duhom Svetim i vodom, rođenje za vječnost i neprolaznost:

“Daj Bože da njihovo rođenje, njihov duhovni preporod bude i temelj i nastavak obnove ove drevne svetinje Svetih arhangela Mihaila i Gavrila. Da se svi pomolimo Gospodu da i nama Bog dade snage, ali i da urazumi i one koji sada vladaju Crnom Gorom, da daju dozvolu da nastavimo ovo sveto djelo koje ovdje traje više od 1700 godina”, besjedio je Visokopreosvećeni Mitropolit i dodao da su ovaj narod i država oni koji grade i obnavljaju, a ne narod i država koja ruši i čuva ruševine.

Dalje je objasnio da za čuvanje ruševina ne treba mnogo mudrosti, ali treba mudrosti i znanja da se ruševine obnavljaju da bi se i narodi obnavljali istinom i pravdom Božjom, bogoljubljem, pravdoljubljem i bratoljubljem.

“Daj Bože da nas tim Božjim silama obnovi Gospod Hristos Otac nebeski Duh Sveti životvorni, molitvama Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, silom i snagom ove svetinje, koja se obnavlja i koja će se, ako Bog da, obnoviti radi obnavljanja budućih pokoljenja, radi duhovnog i moralnog napretka sveukupnoga našega naroda, i ovoga bokeljskoga, crnogorskoga i brđanskoga i drugih naroda, koji se sabiraju i žive ovdje.”

Vladika Amfilohije je posebno istakao da su na rađanje Duhom i vodom prizvani svi ljudi, svi zemaljski narodi, bez obzira kojim jezikom govore i kojoj naciji pripadaju.

“Ovo je nacija i narod Božji, jedan sveti saborni i apostolski narod Božiji koji ima jednu glavu – to je sam Gospod Hristos – i koji se sabira od svih zemaljskih naroda, da bi Boga proslavio, da bi se kroz Njega proslavio svaki zemaljski narod i od smrtnoga i prolaznoga postao besmrtni i neprolazni narod.”, kazao je na kraju svog arhipastirskog slova Mitropolit crnogorsko – primorski g. Amfilohije.

Nakon Liturgije Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore koje ove godine obilježava dvadeset sedmu godišnjicu postojanja, izabralo je predsjednike pravoslavne omladine iz svih gradova. Za predsjednika Pravoslavne omladine izabran je Ivan Bulatović iz Bratstva pravoslavne omladine “Sveti Arsenije” iz Danilovgrada, dok je za duhovnika umjesto blaženog spomena oca Moma Krivokapića, izabran arhimandrit Benedikt, iguman Manastira Svetih Arhangela na Miholjskoj Prevlaci.

“Potrudićemo se svi zajedno da ostvarimo misiju Crkve, pogotovo  među mladim ljudima koji su na našim litijama u očuvanju svetinja pokazali svoju vjeru i vjernost Svetoj crkvi”, kazao je novoizabrani predsjednik Ivan Bulatović blagodareći na ukazanom povjerenju i ljubavi.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije otvoriće u 13 časova radni dio internet simposiuma, koji organizuje manastir Miholjska prevlaka i Međunarodna duhovna akademija “Sveti Jevstatiji Prevlački”.

Predavanja se mogu pratiti uživo putem YouTube kanala – “Manastir Miholjska prevlaka” – danas od 13 časova, a sjutra i prekosjutra u terminu od 18 časova.

Na simpozijumu učestvuju eminentni predavačima iz Rusije, Srbije i Crne Gore. Prvoga dana predavanja će održati: vladika Avgustin, Gorodec/Rusija, akademik Aleksios Panagopulos, Kipar, dr Jurij Nečiporenko, MGU Moskva, dr Vjačeslav Okeanski, IGU Ivanovo, arhim. Danil Išmatov, dr Biljana Anđelković, dr Miodrag Čizmović i prof. dr Siniša Jelušić.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović