Mitropolit Praskvica

Mitropolit Amfilohije u manastiru Praskvica služio Liturgiju i parastos Vladu Niklanoviću

Ime: 12 01 2018 besjeda praskvica; Opis: Mitropolit Amfilohije u manastiru Praskvica služio Liturgiju i parastos Vladu Niklanoviću Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je 12. januara u manastiru Praskvica sa sveštenstvom Svetu službu Božiju sa 40-dnevnim parastosom Vladimiru Vladu Niklanoviću.

U besjedi nakon parastosa, Mitropolit Amfilohije je rekao da se na Svetoj službi prinose Sveti darovi za sve i sva.

„Danas ih posebno prinosimo našu upokojenu braću Vladimira, Dušana, Mitra i Toma, četiri brata odavde iz Paštrovića. Pominjemo zajedno sa njima i sve one koji su od nebratske ruke postradali od Ostroga do Bara, od Podgorice do Kamničke Bistrice, sve njih pominjemo. Oni nas na njih podsjećaju, jer su i oni Bogu poslužili. I samo zato što su bili časni i čestiti ljudi, što su žrtvovali sebe za vjeru pravoslavnu i za svoj narod, oni su i postradali“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je kazao da su od četvorice braće Niklanovića, dvojica njih ostali na u Kamničkoj Bistrici 1945. godine.

„Blagodareći bratskoj ljubavi Dušana i Vladimira prvo je podignut onaj spomenik onim mučenicima i stradalnicima, njih oko sedam stotina, koji su tada od nebratske ruke postradali u današnjoj Republici Srpskoj. A onda su oni pokrenuli i sjećanje na one koji su zajedno sa njima odstupili prema Sloveniji. I blagodareći tome, mi smo već 2005. godine služili Liturgiju u Kamničkoj Bistrici. I tamo je poslije toga, blagodareći njihovom trudu i blagodareći dobrim ljudima u Sloveniji, podignuta i ona kapela u Kamničkoj Bistrici, koja je posvećena Svetom Joanikiju novomučeniku i svima postradalima za vjeru i Otačastvo“, podsjetio je Vladika.

Dodao je da je četrdesetodnevni pomen Vladimiru Niklanoviću povod da se pred Gospodom sjetimo ne samo njega, nego i njegove braće Dušana, Toma i Mitra, i svih koji su sa njima mučenički postradali.

„Daj Bože da nestane taj otrovni, opaki duh bratoubilaštva, koji je, nažalost, nastavljen u našem narodu. Ove nove diobe, koje su započete tim bratoubistvom, one su još dublje. Prenijele su se i na samo biće naroda, na jezik, na pismo… Sve je sad podijeljeno u Crnoj Gori. A znajte i zapamtite: to je plod upravo onog bratoubilačkog duha koji se pojavio u vrijeme italijansko-njemačke okupacije“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se nada da će duh časnih i čestitih Dušana i Vladimira Niklanovića preovladati i u Paštrovićima i u Boki i u čitavoj Crnoj Gori.

„I među svima Srbima, ma gdje se oni nalazili. Neka prevlada njihov duh, jer nikada od njih nijesam čuo riječi bilo mržnje, bilo osvete prema bilo kome, iako su njih dvojica praktično kao djeca bili na tom zlom putu i gledali to krvavo bratoubilaštvo“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.