Mitropolit Zlatica

Mitropolit Amfilohije u manastiru Zlatica: Zlatička svetinja priziva Podgoricu da postane novi Jerusalim

Ime: 12.04.2020 Mitropolit Zlatica; Opis: Zlatička svetinja priziva Podgoricu da postane novi Jerusalim Tip: audio/mpeg

Povodom praznika Ulaska Gospoda i Spasa Isusa Hrista u Jerusalim – Cvijeti, slave manastira Zlatica u Podgorici, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros u ovoj ranohrišćanskoj svetinji Svetu arhijerejsku liturgiju.

U besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da Hristovo raspeće traje kroz vjekove, pa i u naše dane.

“I danas se mnogi razbježavaju od Njega, doduše i pod pritiskom ovoga nesrećnoga virusa, koji odvlači ljude sa toga puta. Imaju oni koji nijesu danas na službama Božjim, pored Hrista, da cjelivaju Njegove rane i da proslave Njegov ulazak u Jerusalim”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da ima i onih koji neprekidno pljuju na Gospoda i koji ga i danas raspinju, kao što su ga razapeli prije dvije hiljade godina.

“Nastavlja se Hristovo raspeće, ali se nastavlja i Njegov ulazak u Jerusalim, Njegovo neprekidno prisustvo u ovom svijetu, Njegovo proslavljanje na svim mjestima širom vaseljene. Proslavlja se Gospod, s jedne strane, kao što je i u ono vrijeme proslavljan, ali i, s druge – progoni se Gospod iz ljudskih srdaca, razapinje se, prikiva se na krst, kao što je prikovan na Golgoti prije  dvije hiljade godina. Njegovo raspeće traje do današnjega dana”, objasnio je Vladika.

Naglasio je da je, u isto vrijeme, sila Njegovog vaskrsenja ona sila koja daje smisao sveukupnome ljudskome rodu i čovjeka pretvara od smrtnoga u besmrtno biće.

“Daje mu pobjedu nad smrću, nad prolaznošću, nad ništavilom. I daje mu život vječni i neprolazni. To je smisao Njegovog dolaska u ovaj svijet, to je smisao Njegovog ostanka sa nama i među nama, to je smisao i Njegovoga raspeća i Njegovoga svetoga vaskrsenja”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je zlatička svetinja posvećena današnjem prazniku, čime se Podgorica priziva da, kroz njenu obnovu,  postane novi Jerusalim.

Nakon Liturgije temelje zlatičke svetinje ophodila je praznična litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Vladika Amfilohije je rekao da se Božja služba služi za sve i sva.

“I za one koji su prisutni, i za one koji su odsutni iz opravdanih razloga, kao što su danas mnogi odsutni zbog virusa koji je zavladao ovim svijetom. Za sve se njih prinosi ova Služba, svi su oni ovdje prisutni. Duhovno su prisutni, kao što su prisutni svi oni koji su vjekovima sebe ugrađivali u ovu svetinju”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović