Mitropolit Ostrog

Mitropolit Amfilohije u Ostrogu: Prizvani smo da se vratimo Božijoj ljubavi

Ime: 24.02.2019 Mitropolit Ostrog; Opis: Mitropolit Amfilohije u Ostrogu Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije, služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, u Nedejlju o bludnom sinu, 24. februara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Crkva molitveno proslavlja Svetog Vlasija i Svetog velikomučenika Đorđa Kratovca.

Pored moštiju Svetog Vasilija, Visokopreosvećenom Mitropolitu sasluživali su sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, kao i protojereji Velimir Jovović iz Nikšića i Ljubomir Jovanović iz Bara.

Mitropolit Amfilohije je nakon čitanja začala iz Svetog jevanđelja arhipastirskom besjedom pozdravio sabrane i kazao da je Ostrog mjesto gdje se kroz vjekove svjedoči žeđ za Bogom živim i istinitim.

– Posvjedočuje se to kroz vjekove. Koliko je samo duša žednih i gladnih Boga došlo u ovu pećinu koju Sveti Vasilije grije svojim suzama kroz vjekove – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je istakao da je Nedjelja o bludnom sinu druga pripremna nedjelja pred Vaskršnji post, u kojoj nas Jevanđelje kao i u prvoj opominje o značaju pokajanja za naše spasenje. Mitropolit je podsjetio da je priča o bludnom sinu zapravo priča o čovjeku koji je bogatstvo koje mu je dao otac potrošio sa bludnicama i provodeći život u grijehu, koji se kasnije pokajao i vratio, a koga je otac objeručke dočekao u radosti što mu se ipak vratio i pokajao. Njegovom bratu nije bilo jasno zašto otac svog sina i njegovog brata prima sa velikom radošću i častima, kad je sve što je imao potrošio u grijehu, podsjetio je Mitropolit Amfilohije.

– To se događalo i događa se i u naše vrijeme. Koliko je samo bilo onih koji su i u teškim vremenima ostali vjerni Crkvi Božijoj, pa kada su vidjeli da se oni, koji su se otuđili bili od Crkve, a nije ih malo bilo, vraćaju Crkvi, ovi kažu da se od njih ne može ući u crkvu, poput ovoga starijeg sina. Oni govore, mi smo ostali vjerni, a oni ne, a sad ih Crkva Božija prima, Bog ih prima i nagrađuje, a kao dane brine o nama. Dakle, ponavlja se ta priča iz Svetog jevanđelja kroz vjekove – rekao je Mitropolit Amfilohije.

I danas se ta priča ponavlja ali, kazao je Mitropolit Amfilohije, blaga vijest Božija nas uči da je oproštaj ono što je osnovno svojstvo Božije i da je uzajamno praštanje ono našta smo prizvani.

– Nema nikoga ko je bez grijeha na ovoj zemlji, sem živog Boga. Zato se vraćamo i prizvani smo da se vratimo Božijoj ljubavi, vječnoj ljubavi, Njemu koji grli svu svoju djecu bez obzira kakvim putevima ta djeca hodila, samo ako se vrate kroz pokajanje – kazao je Mitropolit Amfilohije i zaključio da je pokajanje najdivniji plod ljudske mudrosti, na kome je, ne slučajno, Gospod postavio i svoje Jevanđelje.

Liturgijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod, a sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto pričešće.

Potom su vjerni cjelivali mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Izvor: Manastir Ostrog