Mitropolit Resife

Mitropolit Amfilohije u Resifeu: Sreli smo se sa Bogom i jedni sa drugima

Ime: 10.02.2019 Mitropolit Resife; Opis: Mitropolit Amfilohije u Resifeu: Sreli smo se sa Bogom i jedni sa drugima Tip: audio/mpeg

Njegovo visokoproesveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u kapeli koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice u Resifeu.

Mitropolitu su sasluživali Preosvećeni vladika buenosajreski i centralno-južnoamerički g. Kirilo, protojereji-stavrofori: Aleksis Penja, Rafailo Santos i Obren Jovanović, otac Pedro iguman ovdašnjeg Manastira Svete Trojice i đakon Aleksandar Lekić.

Tokom Liturgija koja je služena na portugalskom, španskom, grčkom, srpskom i crkvenoslovenskom jeziku Mitropolit je krstio dječaka, Filipa kome je poželio da bude sličan apostolu Filipu čije ime nosi i blagoslovio njega, njegove roditelje i sve srodnike..

Svoju arhipastirsku pouku vjernom narodu koji se sabrao iz mnogih krajeva Brazila, Amerike, Rusije, Visokopreosvećeni Mitropolit je počeo riječima iz poslanice velikog učitelja Crkve, Svetog Ignjatija Bogonosca: Tamo gdje je episkop sa prezviterima, đakonima i narodom Božijim koji služe Svetu liturgiju, tamo je jedna sveta saborna i apostolska Crkva.

Mitropolit je kazao da se tako u ovom malom hramu, maloj zajednici, javila sva punoća jedne svete Crkve Hristove i da sve druge zajednice crkvene, bilo one male ili velike, mogu samo da ljubav Hristovu pridodaju u tu zajednicu.

Podsjetio je da će osveštati, ako Bog da, sjutra novu crkvu u gradu Karuaru, koju je otac Žairo zajedno sa ostalima sagradio, i u dogledno vrijeme kamen temeljac novom hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Resifeu:

Vladika Kirilo se zahvalio Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju, koji je osnivač ove Eparhije, što je i pored 80 godina prešao desetine hiljada kilometara da dođe i pokaže svoju ljubav ovoj zajednici.

Preosvećeni je pozvao sve vjerne da slijede primjer Mitropolita, koji pomaže izgradanju buduće crkve, da se i oni ugrade shodno svojim moćima u novi Hram Uspenja Majke Božije ovdje u Resifeu:

Zahvaljujući se prezviterima, ocima Aleksisu i Rafailu, vladika je podsjetio da je otac Aleksis u Buenos Ajresu prije dvije godine proslavio trideset godina službe, kada mu je Mitropolit poklonio krst, a da ove godine proslavljamo trideset godina svešteničke službe oca Rafaila. Tim povodom, u svoje i ume Mitropolita Amfilohija, vladika Kirilo je naprsnim krstom darivao oca Rafaila.

Galerija fotografija-link