Sutomore 1

Mitropolit Amfilohije u Sutomoru: Svi narodi prizvani da budu jedan Hristov narod

Ime: 08.08.2019. MITROPOLIT SUTOMORE; Opis: Svi narodi prizvani da budu jedan Hristov narod Tip: audio/mpeg

Na praznik Prepodobnomučenice Paraskeve Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 8. avgusta, sa sveštenstvom i vjernim narodom Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svete Petke u u Spičanskom polju, u Sutomoru. Sveta Petka je hramovna slava ove svetinje i ujedno slava Sutomora.

Danas su tokom Liturgije kršteni i miropomazani nove sluge Božije: brat Miroslav i sestra Radmila.

SutomoreNakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, Visokopreosvećeni je kazao da je divan i čudesan Bog u svemu što postoji:

Divan je Bog u cvijetu koji niče u polju, svetoj maslini čijim uljem se hranimo, dječjem oku, u suncu koje nas grije, a koje je simbol Njega kao Sunca pravde vječnoga i neprolaznoga i Njegove Božanske svjetlosti. Divan je Bog u svim stvorenjima i nebeskim i zemaljskim, divan je u čovjeku stvorenom po obrazu, liku Božijem, a najdivniji je upravo u svetima Svojim u kojima se otkriva punoća Božanskog prisustva i dejstva – u svetim Božijim ljudima.“

Nakon toga Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je osveštao slavske prinose, a potom je zajedničarenje u Hrista raspetoga i vaskrsloga nastavljeno za trpezom ljubavi.