Mitropolit Vinici

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Vinićima

Ime: 21.06.2020 Mitropolit Vinici; Opis: Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Vinićima Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g.  Amfilohije je služio danas, u Nedelju Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Vaznesenja u selu Vinići u Bjelopavlićima.

Liturgijsku besjedu vladika Amfilohije je počeo svjedočenjem Hristovih apostola da je naša vjera zasnovana, kako kaže Sveti apostol i jevanđelista Jovan, “na ono što vidjesmo, što čusmo, što opipasmo, što dodirnusmo rukama svojim, riječ života, to vam svjedočimo”. Apostolsko svjedočenje potvrđuje i Jevanđelje koje opisuje da je Gospod poslije vaskrsenja došao među apostole i rekao “Mir vam”. Pošto su se apostoli uplašili, Gospod im kaže da se ne plaše nego da povjeruju jer se ono što su govorili proroci ispunilo i dogodilo, da ne budu nevjerni nego vjerni. I apostoli potreseni, ispunjeni straha i radosti, pokloniše se Gospodu koji im obeća da će poslati Duha Svetoga koji od Oca ishodi da ih utvrdi i pritom se Gospod vaznese na nebesa.

“To je naša vjera hrišćanska, ono što je suština Crkve Hristove, njene vjere koja se svjedoči kroz vjekove. Prvi svjedoci te vjere su bili Sveti apostoli koji su zajedno sa Njim hodili, slušali Njegovu riječ. Dakle, oni su svjedoci živoga Hrista od Djeve rođenoga i Duha Svetoga, jedinosušnoga Ocu kroz koga je sve postalo što je postalo, koji je radi nas i našega spasenja razapet i bio pogreben i vaskrsao iz mrtvih i vaznio se na nebesa i koji će opet doći da sudi živima i mrtvima i Njegovom Carstvu neće biti kraja”, besjedio je vladika.

Na toj vjeri i istini vidljivoj i opipanoj, od svjedoka živih je, kako je naglasio, sagrađena Crkva Hristova, jedna sveta saborna i apostolska koju i mi ispovijedamo danas na svakoj liturgiji.

“I živi svjedoci Njega vaskrsloga i vaznesenoga na nebesa su svi hrišćani kroz vjekove, naročito sveti Božiji ljudi”, dodao je Arhiepiskop cetinjski.

Kako je kazao u ime Hristovo i velikih događanja iz Njegovog života podignuti su širom svijeta veličanstveni hramovi koji su posvećeni ne samo onima koji su bili Njegovi svjedoci, nego i Njemu, Njegovom rođenj, vaskrsenju i vaznesenju. Jedan takav je i ovaj mali hram u Vinićima koji je živo svjedočanstvo Hristovog vaznesenja ovdje sa nama, našim precima i budućim pokoljenjima.

“I tako širom vaseljene to svjedočenje o Njemu je potvrđeno milionima onih koji se krstili u ime Oca i Sina i Duha Svetoga koji su se saraspeli Njemu, koji su vaskrsli i vaskrsavaju i zadobijaju taj kvasac vječnoga života besmrtnoga, očekujući Njegov Drugi dolazak. I mi koji smo danas ovdje sabrani, takođe smo se svjedoci Njega raspetoga i vaskrsloga i vaznesenoga na nebesa zajedno sa ovim svetim hramom i Svetom liturgijom.”

Pojasnio je da Sveta liturgija svjedoči sve ono što se događalo sa Hristosom do danas, svjedoči Njegovo krštenje, raspeće i Njegovo vaskrsenje i vaznesenje, i ona je nastavak Tajne večere na kojoj je Gospod ustanovio Tajnu pričešća.

“I nastavlja Crkva Božja tu Tajnu večeru do ove Liturgije i do liturgija koje su obavljaaju širom svijeta. Nastavlja se Tajna večera Hristova i uvijek iznova novi svjedoci Njega raspetoga, vaskrsloga i vaznesenoga na svim zemaljski meridijanima”, rekao je vladika.

Gospod je svojim vaznesenjem proslavio našu ljudsku prirodu i, kako je istakao, svojim rođenjem ljudsku prirodu od smrtne pretvorio u besmrtnu, od prolazne u neprolaznu, i tako se ljudska priroda vaznela na nebesa.

“Sjedinio je nebesa i zemlju Gospod svojim bogočovječanskim činom i djelom, i čovjeka učinio besmrtnim, vječnim bićem i pokazao da čovjek se rađa ovdje ne za smrt i ništavilo i prolaznost, nego za besmrtnost i za vječnost, vječni i neprolazni život. Veliki Božiji dar i veliko Božije čudo koje se nastavlja kroz vjekove do Drugoga Njegovoga dolaska. Zato se mi poklanjamo Njemu i proslavljamo sve one kroz koje se On proslavio, svete Božje ljude u svim zemaljskim narodima pa i u našem narodu”, kazao je na kraju arhipastirske pouke Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g.  Amfilohije.

Na kraju Liturgije vladika Amfilohije je blagosiljao i prerezao slavski kolač.

Vesna Dević

Jovan D. Radović