Mitropolit Amfilohije u Ždrebaoniku

Mitropolit Amfilohije u Ždrebaoniku: Duša Crkve i onih koji se krštavaju jeste Duh Sveti

Ime: 30.05.2020 Mitropolit liturgija Ždrebaonik; Opis: Duša Crkve i onih koji se krštavaju jeste Duh Sveti Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g.  Amfilohije služio je danas, 30. maja, na praznik Svetog apostola Andronika i Junije, Svetu službu Božiju u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada, gdje su sinoć vraćene mošti Svetog Arsenija Sremca, nakon što je u prethodna dva dana pohodio vjerni narod u Podgorici i Kučima.

Na Svetoj arhijeresjkoj liturgiji su sasluživali protosinđel Sergije, namjesnik ostroški, protojerej Željko Ćalić, paroh danilovgradski, protojerej Ilija Zekanović, paroh Komana, Bandića, Zagarača i Zagrede, otac Peđa Katanić, jerođakon Roman i ćakon Ivan Crnogorčević, uz molitveno učešće sestrinstva ove svete obitelji i vjernog naroda.

Mitropolit je u čin čteca proizveo Nedjeljka Kneževića a u toku Liturgije je krštena nova sluškinja Božija Arsenija čij je kum bio vladika Amfilohije.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, podsjetivši na Hristove riječi “Ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka i svijeta”, Visokopreosvećni Mitropolit je kazao da su to riječi onoga koji je sjedinio nebo i zemlju, Boga i čovjeka, i ispunio domostroj spasenja pa je zemlju onebesio i obesmrtio.

“Nebesa je uselio u ljudsku prirodu, samoga sebe kao Sina Božijega jedinorodnoga, da bi čovjek od smrtnoga bića, prolaznoga, postao besmrtno, neprolazno biće, da bi zadobio dar usavršavanja u mjeru rasta visine samoga Hrista”, kazao je vladika.

Dalje je objasnio da je Hristova mjera bezmjerna i da je usavršavanje u Hristu bezmjerni i bezgranični napredak i usavršavanje te da nema granice i da je tako i sa čovjekom i ljudskom prirodom, koja se vaznosi na nebesa i sjedi sa desne strane Boga i Oca.

“Onaj koji je u Hristu je u Bogu Ocu, i onaj koji ide za Hristom ide jedinim istinskim i pravim putem koji otkriva i daruje život i vječnu istinu. To je ono što nam otkriva i daruje Gospod, to je ono što dobija svoju ponoću u ovom prazniku koga proslavljamo u Svetom Vaznesenju Hristovom”, besjedio je Mitropolit crnogorsko-primorski g.  Amfilohije.

Mitropolit je podsjetio da se Gospod vazneo na nebesa, prethodno rodivši se od Duha Svetoga i Presvete Djeve, poživevši zajedno sa nama, preobrazivši se na Gori tavorskoj i tim preobraženjem otkrivši Duha Svetoga životvornoga, svjetlost vječnu i njome obdarivši čovjeka, postradavši radi nas i našega spasenja.

“Uzeo je krst na sebe i poslije toga vaskrsao iz mrtvih, da bi se javljao svetim učenicima 40 dana i da bi poslije toga javljanja pred njima vazneo se na nebesa, potvrdivši da će On ostati zajedno sa njima do kraja svijeta i vijeka, time što će mi poslati Duha Svetoga životvornoga koji će ih voditi u svaku istinu. I to je ono što primamo u Svetoj tajni krštenja. Od majke rođenje je rođenje za prolazni život, a rođenje Duhom Svetim i vodom u Tajni krštenja to novo rođenje je rođenje za vječnost i neprolaznost, za besmrtnost.”

Čestitajući krštenje svojoj kumi Arseniji, Arhiepiskop cetinjski je naglasio da je ona primila taj dar novoga vječnoga rođenja ovdje pored ćivota Svetog Arsenija. Dobivši to ime, kako je kazao, ona je dobila i blagoslov Svetog Arsenija čudotvorca, čuvara ove svetinje i duše našega naroda, naslednika Svetoga Save, koji svojim živim prisustvom ovdje potvrđuje to jedinstvo bez prekida Crkve Božje u Hristu. To jedinstvo i silu jedinstvenoga Gospoda Oca i Sina i Duha Svetoga je, kako je objasnio, primila i Arsenija u Svetoj tajni krštenja i miropomazanja, primivši pečat dara Duha Svetoga životvornoga.

“Onoga Duha kojim je rođen sam Gospod i koga je Gospod obećao svojim učenicima, Crkvi svojoj, i kojega je podario na Duhovdan – Trojičindan, a koji je došao po Njegovom obećanju poslije Njegovog vaznesenja. Tako da evo još jedna duša je prišla tom Božjem daru i vječnom i neprolaznom Carstvu Božijem, primila kvasac u sebe besmrtnoga vječnoga života, novoga rođenja Duhom Božjim i vodom”, rekao je vladika.

Zablogadarivši Gospodu koji darovima vječnoga života daruje čovjeka, Mitropolit je istakao da je Gospod obdario ljudsku prirodu tim darom vječnim vaznevši je na nebesa time što je sam sišao sa nebesa i vazneo čovjeka i ljudsku prirodu. Obdario je čovjeka vječnim i neprolaznim, besmrtnim životom, u zajednici svojoj –  Crkvi, koja je tijelo Njegovo, “podarivši tom tijelu dušu a ta duša Crkve Božije i onih koji se krštavaju jeste upravo Duh Sveti životvorni”.

“Zato se i poklanjamo Bogu našem i kršatavamo u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. I trudimo se da živimo ovaj kratki zemaljski život u Ocu i Sinu i Duhu Svetome primajući Njega i Njegove Svete božanske darove, ispunjavajući Njegove zapovijesti, hodeći za Njim zajedno sa svetim prorocima i apostolima, svetim Božjim ljudima, koji su kroz vjekove služili Gospodu”, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Među te svete ljude spadaju i Sveti otac Arsenije, Sveti apostol Andronik i Sveta Junija, koje danas proslavljamo, kao i svi sveti u kojima je divan Gospod i u kojima počiva silom svoga Duha životvornoga, prizivajući sve ljude i sve zemaljske narode u to vječno i neprolazno Carstvo svoje.

“Zato čitamo ovo Jevanđelje gdje je Gospodi popevši se na Goru otkrio svojim učenicima i rekao da idu i da krštavaju sve zemaljske narode, sve ljude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, i da ih uče da ispunjavaju sve ono što im je zapovijedio. I tako se nastavlja to djelo Božije, djelo Crkve Božije, Hristovo djelo, kroz vjekove i ovdje kod nas i širom svijeta i među svim zemaljskim narodima”, kazao je na kraju svoje besjede Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g.  Amfilohije.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović