Mitropolit Kurilo

Mitropolit Amfilohije u Zeti: Sveti Jovan Vladimir žrtvovao je sebe za Boga i narod svoj

Ime: 04.06.2020 aem besjeda; Opis: Sveti Jovan Vladimir žrtvovao je sebe za Boga i narod svoj Tip: audio/mpeg

Crkva Svetog Jovana Vladimira u selu Kurilo u Zeti danas je torženstveno proslavila hramovnu slavu – Svetog kralja srpskog. Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Visokopreosvećni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom uz molitveno učešće vjernog naroda.

Radost sabranja je uljepšalo krštenje i miropomozanje novog sluge Božijeg Dobroslava.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja Mitropolit je rekao da oni koji su Hrista gonili i koji Ga gone, već dvije hiljade godina gone i progone one koju su Njegovi i da žitije Svetoga Jovana Vladimira svjedoči tu veliku i svetu istinu.

Pojasnio je da oni koji čuju i slušaju riječ Božiju slušaju Duha Svetoga a oni koji se nje odriču, odriču se i Duha Božijega, samoga Boga. Tako je to bilo kroz vjekove i tako biva do danas sa Crkvom Božijom, sa onima koji se krštavaju u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i žive saglasno tome, ispunjeni ljubavlju prema Bogu i jedni prema drugima. Po njegovim riječima oni koji se ne krštavaju, ili su kršteni a ne žive saglasno Jevanđelju, oni napadaju, gone i progone Crkvu i svjedoke Božije, i sva istorija dvije hiljade godina je svjedočanstvo toga:

“Sveti Jovan Vladimir je živi svjedok živoga Boga koji je svjedočio Gospoda svojom vjerom, nadom, ljubavlju. Svojom mučeničkom krvlju je zapečatio svoju vjeru postradavši prije 1020. godina. Oni koji su ga mučili i ubili iz vlastoljublja, zapamćeni su na način na koji je zapamćen Juda izdajnik Hristov”, istakao je Mitropolit.

Govoreći o Svetom Jovanu, Visokopreosvećni je naglasio da je on prisutan ne samo u Zeti, njegovoj državi, nego i tamo gdje su njegove mošti u Šin Đonu, Albaniji, i širom vaseljene. Ovaj divni svetitelj spada u one vladare koji nijesu žrtvovali svoj narod za svoje interese i vlast, nego za istinu i pravdu Božiju, žrtvovali sebe za narod svoj.

“Njegov spomen i njegov primjer, svjedočanstvo, projavljuje se ovdje u Zeti, kojom je vladao, preko ove svetinje posvećene Svetoj Petki i njemu kao Božijem ugodniku. Preko ovoga novoga manastira ponovo je došao među nas da mu služe naše sestre monahinje i svi mi zajedno sa njima, da se sjećamo njegovoga žitija i velikoga podviga”, rekao je vladika i dodao da je Mitropolija objavila desetak knjiga u kojima je sabrano sve što je pisano o Svetom Jovanu Vladimiru.

Arhiepiskop cetinjski je kazao da je Sveti Jovan Vladimir divna i čudesna ličnost i izrazio nadu da će se i Prečista Krajinska, srušena od Turaka, 1571. godine, obnoviti i osveštati, ali, naglasio je, to zavisi od dozvole vlasti.

“Daće Bog i njima razuma i pameti, a u isto vrijeme neće Gospod dozvoliti i Časni krst Svetog Jovana Vladimira da svetinja posvećena Svetoj Trojici – Bogu ljubavi, koja je doletela na Rumiju po njegovom blagoslovu, bude srušena, iako je od 2005. godine neprekidno napadaju”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski i podsjetio na predanja vezana za ovu crkvu, kao i način njenog postavljanja na 2000 metara nadmorske visine.

“To je najljepši doživljaj u mome životu, leti helikopter sa hramom… vidi se Bar, Albanija, Skadarsko jezero, Jadransko more, Italija, sva brda… Baranin Milo Dragović je napravio i na vrhu sastavio crkvu i kamenje, koje je po predanju donošeno svake godine za Trojičindan, sakupljano stotinama godina, počelo je da se ugrađuje u taj hram. Pa su nam i to zabranili prošle godine u ime kulture”, prisjetio se Mitropolit Amfilohije tih dana.

Naglasio je da i ono što se ovdje u Zeti sa ovom svetinjom uradilo, kao i sa drugim manastirima i crkvama u Crnoj Gori, po mišljenju vlasti ruši crnogorsku kulturu.

“A to što su to bile ruševine trista godina i što je stoka boravila u crkvi u kojoj je grob Balše Drugoga, to je bila kultura?! Hvala Gospodu eno crkva na Rumiji stoji, i ako Bog da stojaće. I hvala Bogu što su se svetinje na Skadarskom  jezeru obnovile. Hvala Gospodu što se i ova svetinja obnovila i vaskrsla. Nadam se da ćete vi iz Kurila dati ovom selu ime Vladimirovo, što bi bio vaš doprinos obilježavanju proslave velikoga Svetoga Jovana Vladimira”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon što je blagosiljao i prerezao slavski kolač, Visokopreosvećni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je čestitao praznik i slavu mati Jakovi i sestrinstvu ove svete obitelji, kao i ktitoru bratu Radomiru Stankoviću, koji je i ove godine bio domaćin slave. Sabranje je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović