Medun Nagrada

Митрополит Амфилохије уручио награду „Марко Миљанов“ Кости Радовићу

Име: 11.05.2019 Mitropolit Medun urucenje nagrade; Опис: Митрополит Амфилохије уручио награду „Марко Миљанов“ Кости Радовићу Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије Радовић уручио је данас књижевну награду „Марко Миљанов” за 2018. годину пјеснику Кости Радовићу. Награду је у име лауреата, који је због болести спријечен, примио његов унук Матија.

Свечано уручење овог престижног књижевног признања уприличено је испред Музеја „Марко Миљанов” на Медуну у Кучима, родном мјесту знаменитог пјесника и војводе Марка Миљанова. Поред многобројног народа, поштовалаца писане ријечи, свечаности је присуствовао и Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Жири за додјелу ове међународне књижевне награде Удружења књижевника Црне Горе, у саставу: предсједавајући Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије Радовић, Андрија Радуловић и Владимир Поповић, једногласно је одлучио да се награда за 2018. годину додијели писцу Кости Радовићу за књигу поезије „Кућа код Христа” („Штампар Макарије”, Београд и „Октоих”, Подгорица). Покровитељ награде УКЦГ је Компанија „ЦАРИНЕ” и њен власник Чедо Поповић.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је казао да је Марко Миљанов претходник по много чему онога што је написао Коста Радовић. Подсјетио је да као што је Марко Миљанов био живи свједок свога времена и носилац језика тога времена, свједок своје припадности, нарочито везан за своје Куче, тако је и Коста Радовић свим својим бићем везан за своју Пиву, Манастир Успенија Богородице, који је у његово вријеме измјештен, о чему он као живи свједок непрекидно свједочи у својим пјесмама.

Галерија фотографија-линк

 

Коста Радовић рођен је 1936. године у Пиви. Аутор је преко тридесет књига поезије и прозе, као и документарног филма „Пива” заједно са Здравком Велимировићем. Био је секретар Културно-просвјетне заједнице Црне Горе и утемељивач југословенске манифестације „Пјесничка ријеч на извору Пиве”, која већ педест година траје непрекидно. Заступљен је у двадесет антологија поезије и превођен на више страних језика.

Удружење књижевника Црне Горе додијелило му је награду за животно дјело „Макаријево слово” 2012. године. Такође, добитник је и престижне награде „Печат Херцега Шћепана”, „Видовданске повеље”, „Златне повеље” Међурепубличке заједнице из Пљеваља, као и Ордена заслуга за народ са златним вијенцем. Почасни је грађанин старе руске престонице Суздаљ и града Краљева.

Био је дугогодишњи сарадник „Политике”, „Побједе” и „Вечерњих новости” и деценијски сарадник листа „Дан”. У оквиру књижевних сусрета „Пјесничка ријеч на извору Пиве”, одржан је научни симпозијум о књижевном дјелу Косте Радовића.

Композитор Боро Таминџић по стиховима Косте Радовића написао је велику кантату „Угарак тијела” о геноциду у Пиви 1943. године и „Љубав се јавно каже” о стријељању 1941. године у Краљеву. Члан је Удружења књижевника Црне Горе, Епархијског савјета Митрополије црногорско-приморске и савјета Енциклопедије Црногорске академије наука и умјетности. Живи и ствара у Подгорици.