mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Vlast objavila rat Bogu a ne Amfilohiju i narodu u Crnoj Gori

Ime: 15.07.2020 Mitropolit Bijela; Opis: Vlast objavila rat Bogu a ne Amfilohiju i narodu u Crnoj Gori Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je sveštenstvom danas, na praznik Polaganja Rize Presvete Bogorodice, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog povodom hramovne slave ove svetinje.

U liturgijskoj propovijedi Mitropolit Amfilohije je ocijenio da se na temeljima drevnoga gonjenja Crkve, nastavlja i današnji progon Crkve i zločini svuda u svijetu pa i kod nas. Visokopreosvećeni je naglasio da je Crkva progonjena od savremenih vladara i gonitelja, koji nisu nadahnuti duhom velikih hrišćanskih vladara kakav je bio car Konstantin, car Justinijan, Nemanjići, Petrovići, nego duhom prokletoga cara Dukljanina, kako ga je narod nazvao i zapamtio jer je progonio i ubijao hrišćane.

“Oni koji su na vlasti hoće da unište Crkvu Božiju, misle da je lako s Bogom ratovati. Niko Boga nije pobijedio u istoriji i neće Ga pobijediti do kraja svijeta i vijeka! Treba da shvate i ovi koji su sada ovdje kod nas na vlasti, da su objavili rat Bogu, a ne Amfilohiju ili narodu u Crnoj Gori. Živome Bogu su rat objavili i zato onaj koji s Bogom ratuje, on gubi i svoj obraz i dušu, odriče se od svih istinskih i pravih vladara, koji su vladali ovim prostorima od vremena Cara Konstantina do vremena kralja i gospodara Nikole Petrovića.”

Oni se dakle, kako je kazao, odriču od njih pokušavajući da vaspostave ideologiju prokletoga cara Dukljanina i ostalih lažnih vladara kroz vjekove do Lenjina, Staljina, Broza i svih ostalih koji su pokušavali da ratuju sa Bogom, da ratuju protiv Presvete Bogorodice, ukidajući one blagoslovene zakone koje je Gospod propisao za čovjeka i ljudsku prirodu.

“Zato je danas ta obezbožena vlast na svojoj skupštini prvo ozakonila zakon čovjekoubistva (abortus), ozakonila čedomorstvo, ubistvo ljudi. To samo mogu bezumni ljudi i narodi, jer dijete koje se začne u materinoj utrobi bilo da je od tri mjeseca ili tri godine ili trideset godina, to je isto dijete. Prema tome ubiti ga od tri mjeseca, ili tri godine, ili trideset godina, istoga čovjeka ubijaš”, rekao je vladika. Podsjetio je i na nedavno usvojen zakon o istopolnim brakovima koji, kako je naglasio, negira i ljudsku prirodu i Božije prizvanje čovjekovo.

Takođe je poručio da se na unižavanju ljudske prirode ne može graditi sreća i blagostanje ni jedne države i naroda. Istakao je da je to novo gonjenje Hrista – Boga ljubavi – ukidanje ljubavi kao osnovnog zakona ljudskog života, ljubavi istinske, bogočovječne, koja je podarena ovome svijetu i čovječanstvu od samoga Gospoda.

“Presveta Djeva je nosila odeždu besmrtnosti kojom oblači ljudsku prirodu i osvećuje čovjeka i ljudsku prirodu i Božije zakone u ljudskoj prirodi, da bi čovjek ovdje ispunjavao zapovijest Božiju”, rekao je Mitropolit i pojasnio da je među njima i zapovjest: Rađajte se i množite se i napunite zemlju.

Naglasivši da to svjedoči Presveta Bogorodica i da je to svjedočanstvo Crkve Božije već 2000 godina, Arhiepiskop cetinjski je kazao da je to svjedočanstvo Crkve Hristove i danas raspete kao u drevna vremena.

“Ali u isto vrijeme i danas ona je nosilac vječnoga i neprolaznoga ljudskoga dostojanstva, vječnoga i neprolaznoga Carstva nebeskoga za koje se opredeljuju istinski pravi ljudi, sledujući kod nas, u našem narodu, Caru kosovskom Lazaru, shvatajući da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka. To je Kosovski zavet koji je Novi zavjet ovaploćen u biću jednoga od zemaljskih naroda i zavjet koji su ovaploćuje u svim zemaljskim narodima, koji prihvataju Hrista Boga kao spasitelja, iskupitelja, koji prihvataju Presvetu Djevu kao darodavku vječnoga i besmrtnoga i neprolaznoga života.”

Crkva Hristova je danas prisutnija u svijetu više negoli ikada u davna vremena, ali, kako je kazao, s druge strane je skoro više negoli ikada u prošlim vremenima gonjena i progonjena.

“Crkva Hristova je na raspeću. Tako je ona bila od Hristovog raspeća, tako je bila kroz vjekove, tako je bila gonjena i progonjena prava vjera i za vrijeme Svetog Juvenalija patrijarha jerusalimskog kojega danas proslavljamo, a koji je takođe bio gonjen od ondašnjih moćnika i vladara, koji su bili prihvatili lažno učenje o Hristu”, besjedio je vladika Amfilohije.

Po njegovim riječima taj zli i opaki demonski duh onih koji su tada gonili Crkvu se nastavlja i u naša vremena. Podsjetio je na progon Crkve širom svijeta kroz vjekove: Siriji, Iraku, Iranu, dijelovima Palestine, kao i u vrijeme boljševika, komunista, koji su progonili Crkvu, razorili hiljade hramova, oskrnavili svetinje Božije i pokušali da progoneći živoga istinitoga Boga, sebe da proglase za Boga.

“Međutim, savremeno stanje u Pravoslavnoj crkvi, obnova vjere pravoslavne u hrišćanski narodima, naročito slovenskim, je pokazatelj da je Bog neuništiv, nepobjediv. Silom svoga vaskrsenja, Gospod je postao kvasac vječnoga i novoga života, vaznevši se nebesa. Hristovo raspeće je u prirodi same Crkve, zato je Crkva i gonjena kroz vjekove, zato je Crkva i gonjena i ovdje kod nas i u prošla vremena, a posebno u naše vrijeme.”

Govoreći o današnjem prazniku Mitropolit crnogorsko-primorski je podsjetio na čudesnu pjesmu Raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti među ženama i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, koja se uvijek pjeva kada proslavljamo Presvetu Bogorodicu pa i na ovaj dan u ovome hramu koji je posvećen Njenoj Svetoj rizi – odeždi besmrtnosti u koju se ona obukla i kojom je obukla i ispunila ljudsku prirodu rođenjem Sina svoga.

“Od rođenja Hristovog ljudska priroda nije više samo ono što je bila do tada. Ona se obnovila i postala onakva kakvu je Bog stvorio svojom rukom stvorivši Adama i Evu. Zadobila je ono što je Bog predodredio prije nastanka svijeta za ljudsku prirodu. Postala je ne samo ljudska, nego bogočovječanska priroda. Bog je primio ljudsku prirodu na sebe i bogočovječansko stanje Sina jedinorodnoga je ono stanje na koje je prazvan čovjek, a to je vječno stanje čovjeka, vječno stanje Carstva nebeskoga.”

Istakao je da nema ničega čudesnijega od toga dara koji je čovjek, priroda, kosmos, tvorevina Božja dobila tom tajnom Hristovog rođenja, Hristovog ovaploćenja.

“Sva tvorevina je dobila svoju punoću, zato je Bog i stvorio ovaj svijet i čovjeka po slici i prilici svojoj, da bi ljudsku prirodu primio na sebe i da bi čovjek kao stvoreno biće postao, po Božjoj sili i sili Duha Svetoga, nestvoreno, vječno i besmrtno, postavši bogočovječano biće, ne samo čovjek nego i Bog. A mjera ljudskoga usavršavanja i napretka je upravo ta mjera bogovčovečanskog stanja Sina, a to je bezmjerna mjera”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Dodao je da čovjek ne može da usavrši ljudsku prirodu te da je samo Bog u stanju da je usavrši, kao što je usavršio rođenje Sina svoga jedinorodnoga od Duha Svetoga i Presvete Djeve.

“I mi hrišćani šta smo drugo nego oni koji se oblače u tu rizu Presvete Djeve, u besmrtnost”, kazao je vladika Amfilohije, dodavši da je na to bogočovječansko stanje prizvana ljudska priroda i da sva tvorevina kroz nju postaje obožena tvorevina i čovjek biće oboženo. Po njegovim riječima to je ono što svjedoči Crkva Božija kroz vjekove, kao i svi hramovi podignuti u slavu Božiju, među kojima posebno mjesto zauzima ovaj drevni hram u Bijeloj.

Na kraju bogosluženja crkvu je ophodila litija a potom je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije blagosiljao slavski kolač i odslužio pomen Episkopu Simeonu i, protojerejima: Simeonu, Iliji, Ignjatiju, Bogoboju, Vladimiru, Ristu, Vojinu, Marku i Momčilu.

Vesna Dević

Jovan D. Radović