Mitropolit

Mitropolit Amfilohije za RTS: Potkopavaju temelje, odriču se zakona Svetog Petra Cetinjskog

Ime: 16. 06. 2019 Mitropolit-izjava za RTS; Opis: Potkopavaju temelje, odriču se zakona Svetog Petra Cetinjskog Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije kaže za RTS da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu posle Drugog svjetskog rata. Ističe da se nada da će vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i „da ne stvaraju razdore i mržnju“, Mitropolit Amfilohije je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumjeti.

To nije samo moja poruka i Episkopskog savjeta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva“, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, pa sve do kralja Nikole Petrovića“, poručio je Mitropolit Amfilohije u intervjuu za RTS.

Prema njegovim riječima ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vjekove, naročito do 1918. i posle te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Vladika Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

To je Crkva Božja i narod koji je iznade svega vjeran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom“, naveo je Mitropolit Amfilohije

Prema njegovim rečima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici „biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju“, pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanje koje je ugroženo naročito posle Drugog svjetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar – jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog“, ukazuje Amfilohije.

„Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu“

Tvrdi da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno propada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo Crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno“, ukazuje Vladika Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta posle Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je posle ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo Mitropoliju, Mitropolit Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku Crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to što rade protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.