Marko Berlinski

Митрополит цијеле Њемачке Марко (РПЗЦ): Срећан је народ који има Митрополита Амфилохија

„Сматрам да је данашња политика у Црној Гори можда у неком облику гора него што је било за вријеме комуниста“ рекао је за нову, двадесетосму „Интернет литију“ Митрополит берлински г. Марко из РПЗЦ. Он се је нарочито упоредио однос државе према Цркви у вријеме титоистичке диктатуре и данас.

„Комунисти су тада изловали Цркву без могућности да се народ редовно моли без последица, међутим нису се умијешали у унутрашњи живот Цркве као што је то ситуација данас“ упоредио је митрополит Марко који живио у Југославији у вријеме комунистичкој Југославији гдје је завршио Богословски факултет.

„Сви који су повезани са Руском Црквом имају страшно искуство страдања и жалимо што видимо у Црној Гори сличну диктататуру“ са жалошћу је примијетио владика Марко.
Митрополит Марко је нагласио да ситуација у Црној Гори није значајна само за нашу земљу. „Оно што се сад дешава је несрећа за цијело Православље“ нарочито је нагласио владика Руске заграничне Цркве за Њемачку.

Одговор вјерног народа у виду величанствених литија изненадио је све познаваоце прилика у Црној Гори па и владику Марка „Нисмо очекивали да ће црногорски народ реаговати на тај начин. Код нас има мала шала коју говоримо са љубављу – Србин је спреман да положи живот за Православље само да не иде у Цркву“ нашалио се владика Марко.

„Са владиком Амфилохије се познајем већ 50 година, гдје је он често долазио у Хајлдерберг у вријеме када сам предавао тамо“ осврнуо се на своје познанство са нашим Митрополитом. „Срећан је народ који има таквог епископа“ закључио је владика Марко.

П. Божовић