Митрополит Јоаникије богослужио на Ђевич граду

Митрополит Јоаникије богослужио на Ђевич-граду у Пиперима

Име: 29. 04.2022-Mitropolit Joanikije-manastir Djevic- Piperi; Опис: Митрополит Јоаникије богослужио на Ђевич-граду у Пиперима Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на Источни петак Свету службу Божију на остацима древне хришћанске богомоље на Ђевич-граду у Пиперима

 

Саслуживали су му парох спушки отац Станислав Татић и протођакон Владимир Јарамаз.

У литургијској проповиједи Владика је рекао да мислимо на благодат када кажемо да је Богородица Живоносни Источник.

“Мислимо на благодат коју она излива на овај свијет, јер као Мајка Спаситеља свијета Господа нашега Исуса Христа има ту слободу да нас заступа све, цијелу Цркву Божију и да свакоме притиче у помоћ, да свима доноси милост и благодат од њенога сина у овај свијет”, рекао је он.

Додао је да се та њена благодат пројавила на различите начине.

“Посебно се пројавила преко светих икона Пресвете Богородице. И сви хришћани који се редовно обраћају Пресветој Богородици знају шта значи њено благодатно заступништво. Они знају шта то значи када Пресвету Богородицу прослављамо као брзу помоћницу, као ону која нас вади из свих невоља, из очајања, из туге, из искушења, из несрећа. И приводи нас своме сину, изводи нас из таме на свјетлост”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Рекао је да се одавно прочуо један извор у Цариграду као исцјелитељни извор воде живе.

“Ту је подигнута црква која је названа црква Живоносног Источника у славу Пресвете Дјеве Богородице јер се њена благодат пројавила преко те освећене воде. А Црква Божија је тај празник смјестила, не случајно у свијетлу недјељу, у дане васкрсења Христовога када прослављамо побједу живота над смрћу”, рекао је Владика.

Митрополит Јоаникије је објаснио да се васкрсење Христово не може прославити, а да се та слава не усмјерава према Пресветој Богородици, нити Богородицу можемо достојно прославити да се њена слава не односи на њеног сина, на Спаситеља нашега Господа Исуса Христа.

“И ево овдје, ови откривени темељи цркве из византијског периода, из давних времена преднемањићких, што само показује да наша вјера овдје има дубоке коријене и да су Немањићи израсли из тих коријена, прадавних и дубоких… Овдје смо се данас сабрали на овим разрушеним темељима који имају ту благодат да нас све саберу. Сигурно је овдје у давнини био велики и значајан манастир. Овдје смо се данас, на том старом темељу и коријену, боље да кажемо живоносном источнику вјере сабрали, недалеко од манастира Светога Стефана Пиперскога. Видимо, дакле, да ни светиња тога манастира није усамљена”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да ће се древна светиња на Ђевич граду, ако Бог да, обновити једнога дана.

“А сигурни знак њене обнове је и овај наш данашњи сабор”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Жељко Драшковић