Mitropolit Ribnjak

Митрополит Јоаникије: Ко се дотакне Божије милости није далеко ни од Божије љубави

Име: 09.09.2023-Vladika Joanikije-Ribnjak; Опис: Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Рибњак код Бара Тип: audio/mpeg

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Светих апостола Петра и Павла – Рибњак код Бара.

 

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да на Светој служби Божијој приступамо самом Господу Исусу Христу.

“Он началствује на овој Светој служби, а сви ми хришћани, свако у свом чину, сви смо саслужитељи Господњи. И зато на Светој служби, када смо већ ту, не треба ничим друго да се бавимо. Ово што има понеки фотоапарат, то је са послушањем, то се некако подразумијева. Важно је због Цркве и због тога што је наша Служба јавна и може да се објави. Али то није најважније. Чак ни ово официјелно што чинимо, нема то превелику важност. Важно је кад смо ушли у храм да учествујемо у том догађају неба и земље када Господ силази у овај свијет и присутан је међу нама током цијеле Службе”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Објаснио је да ми Њему приносимо своје мисли, своје биће, своје срце, своју душу.

“И, наравно, и своје посебне молитве за нас и за ближње. И Господ ће услишити ако смо дошли чистога срца и помолили се чистога срца пред лицем Његовим. Али чак и те молитве које приносимо за здравље, за ближње, оне некако происходе из овога што је главно – из тога нашега става да смо изашли пред лице Божије да се помолимо Господу и да Њему служимо свим срцем својим, свом душом својом. Да Њему принесемо цијело своје биће, а Он ће нам узвратити својим даровима”, објаснио је Владика.

Казао је да је благодат Божја, иако невидљива, дубља стварност, која се не може снимити никаквим камерама.

“Она обнавља наше биће, обнавља наше душе, наша срца, наше мисли. Обнавља нас и препорађа, а то је важно за свакога, посебно за нас старије.У природи ствари иду како иду, али Божија благодат укрепљује наше немоћи, наше недовољности, наше недостатке. Она их надопуњује, укрепљује, и од нас овако грешних чини истински служитеље Господње, само ако хоћемо да му служимо”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Подсјетио је на ријечи Светог Писма да Бог праведнике љуби а грешнике милује.

“Видимо да праведници и по тој основи Божје ријечи имају неку предност, али нама је довољна и Божија милост. Дај Боже да се удостојимо, јер да се она излије на нас, а ми неспремни – ми то не бисмо могли поднијети, она би нас сагорела. Толико је она силна, Зато Господ не излива своју љубав него своју милост на нас, а своју љубав дарује својим посебним изабраницима. А о се дотакне Божије милости, свакако није далеко ни од Божије љубави”, рекао је он.

Владика је казао да је важно то што ми хришћани имамо садржај духовнога живота.

“Томе треба да тежимо. И треба да се потрудимо да тај садржај Божански примимо у своју душу, да се њиме обогатимо: Божјом истином, милошћу, правдом, љубављу, да сјединимо са Христом. То нам је све могуће, јер нам је Господ дао свете тајне”, закључио је Митрополит Јоаникије.

DSC_1458~2

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Жељко Драшковић