Vladika Joanikije

Mitropolit Joanikije bogoslužio u manastiru Svetog Nikole na Pelevom Brijegu

Ime: 22.05.2022-Mitropolit Pelev brijeg; Opis: Mitropolit Joanikije bogoslužio u manastiru Svetog Nikole na Pelevom Brijegu Tip: audio/mpeg

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog Svetu službu Božiju u manastiru Svetog Nikole na Pelevom Brijeg u Bratonožićima povodom hramovske slave ove svetinje.

Sasluživali su mu jereji Miloš Lučić i Velimir Bugarin, i jerođakon. Sionije  (Zorić).

Nakon Liturgije, hram Svetog Nikole je tri puta obišla slavska litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

U arhipastirskoj besjedi Mitropolit Joanikije je rekao da je Sveti otac Nikolaj još za života bio veliki autoritet Crkve, veliki čudotvorac.

“Bio je sasud Duha Svetoga. Božja blagodat se bila nastanila u njegovoj duši i krijepila ga i snažila. I učinila ga novim apostolom Hristovim, obučenog u slilu sa visine, u silu istine, pravde, ljubavi, dobrote i neustrašivosti”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da svako ko se molio Svetom Nikoli iskreno i istrajno, nije se molio uzalud.

“Sveti Nikolaj mu je svagda bio u pomoći. I evo vidimo: ovdje je veliki blagoslov Božiji . prisustvo Svetoga oca našega Nikolaja preko ovoga svetoga hrama. Inače, kako bi se ovdje obnovila vjera, u ovom mjestu odakle se narod uglavnom raselio”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Vladika je rekao da ga raduje činjenica da današnji sabor pokazuje da se Bratonožići sjećaju svoga najdubljeg korijena.

“Sjećaju se svoje vjere, svoje Crkve i nijesu napustili svoje svetinje, svoje grobove. Iako ih je ovo vrijeme rasijalo po cijelome svijetu, oni se vraćaju svome ognjištu. Ovo je čudesan povratak kome se treba radovati”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Sabor u Bratonožićima je nastavljen prazničnim programom koji su za Mitropolita, sveštenstvo i vjerni narod priredila djeca polaznici vjeronauke, i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi koju su za sve prisutne priredili.članovi bratstva Čubranovića.

Radosav Rajo Vojinović

Fotografije