Митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије: Љубав Божија ће све оживјети и обновити

Име: 06.11.2021. Mitropolit Joanikije - Cetinjski manastir - besjeda; Опис: Љубав Божија ће све оживјети и обновити Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос на Митровданске задушнице, уз саслужење манастирске братије, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

По заамвоној молитви служен је парастос упокојенима.

На крају богослужења Митрополит Јоаникије је рекао да службама за упокојене свједочимо да они који су се упокојили нијесу напустили нашу заједницу.

“Када се сјећамо својих покојника, ми хришћани осјећамо њихово присуство, нарочито када се сјећамо на Светој Божанственој литургији. Јер, ова Света служба обухвата и небо и земљу. Обухвата и анђеле и светитеље, и нас овдје који се трудимо и који се сабирамо у дом Божји, у заједницу светих”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да су, када се год врши Света служба, у њој сво заједно.

“И они који су већ на небу и они које је Бог прибрао и прославио, и ми који смо још на овоме путу према царству Божјем”, казао је он.

Нагласио је да исто тако свједочимо нашу вјеру у васкрсење.

“Не само у бесмртност душе, јер то за нас ни издалека није довољно, него свједочимо вјеру у васкрсење. Као што је Господ Исус Христос примио у овоме животу крсно страдање и искупитељну смрт, и истински умро као човјек, али је васкрсао силом свога божанства, васкрсао људску природу и тиме нама даровао побједу над смрћу, тако и ми хришћани, који идемо Христовим путем, прелазимо заправо из смрти у живот”, објаснио је Владика Јоаникије.

Прави и пуни живот, објаснио је он, ми хришћани у овом свијету тек предокушамо.

“А његова пуноћа ће бити у Царству небеском када се коначно сјединимо са Христом и када се Господ Исус Христос зацари у своме вјечноме цаству. То се царство већ пројављује овдје на светим богослужењима – слава Царства небескога нас осјењује. И зато је много важно да учествујемо на светим богослужењима”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Рекао је да су молитва и љубав наша за упокојене љубав у Господу.

“На такав начин ми се са њима сједињујемо. И они са нама. И свједочимо то неразориво заједништво кроз љубав. А љубав је, као што је давно речено, јача и од смрти. Љубав Божија ће све оживјети и све обновити”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Никола Јоксимовић