Митрополит Јоаникије на Богојављење

Митрополит Јоаникије на Богојављење богослужио у Доњем Острогу

Име: 19.01. 2022-Mitr Joanikije-Manastir- Ostrog; Опис: Митрополит Јоаникије на Богојављење богослужио у Доњем Острогу Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас,на Богојављење Свету архијерејску литургију са великим водоосвећењем у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острогу.

 

Саслуживали су му протосинђел Сергије (Рекић), протосинђел Илија (Буха), протојереј Радмило Чизмовић, јеромонах Владимир (Палибрк) и јерођакон Роман (Виларет).

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да славимо велики празник када се Бог Отац јавио са неба својим гласом потврђујући да је Господ Исус Христос Његов јединородни Син Који се крштава у Јордану.

“И Дух Свети се у виду голуба спустио на Христа и тако показао онима који су били достојни да виде и да чују, открио тајну наше свете вјере у Свету Тројицу. Зато у име тога првог јављања Свете Тројице на ријеци Јордану, и у име крштења Христовога и ми се крштавамо. И Господ је примио крштење од Светог Јована Крститеља, погрузио се у ријеку Јордан, не зато што је требало Њему крштење и обновљење људске природе, јер Он је Богочовјек, у Њему је обновљена људска природа него је својим крштењем устројавао наше крштење, наше обновљење у води јорданској. А свака вода коју ми благосиљамо у славу крштења Христовога постаје јорданска вода, вода обновљења, вода новога живота, вода Духа Светога”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да на празнике, Божић и Богојављење посебно, видимо да се не радују само људи, него сва творевина се радује и слави Бога.

“У молитвама које смо данас читали чули сте како се Богу и Његовом јављању радују и небо и земља, и свјетлост и ваздух, и гора и вода, и свако биће створено, и жива и нежива творевина. Све му се на свој начин радује и устаје и слави Господа. И посебно света вода се радује доласку и јављању Господњем”, рекао је он.

Рекли бисмо, наставио је Митрополит Јоаникије, да је вода мртва и неосјетљива.

“Међутим, толико је она пријемчива да прими освећење. Значи, није мртва него живи неким својим чудесним животом. Како би била мртва када даје живот свему ономе што дише и што живи”, казао је он.

Објаснио је да од те освећене воде и ми добијамо освећење и обновљење маше природе јер се у њој крштавамо и обнављамо.

“Али овом истом водицом освећујемо и наше домове, пијемо ову воду ради здравља душе и тијела. Домове кропимо да би сваки мрак, свако зло и свака пакост демонска далеко одступила од наших домова, а пијемо је ради здравља и душе и тијела”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић