Mitropolit Joanikije na Miholjskoj Prevlaci

Mitropolit Joanikije na Miholjskoj Prevlaci: Anđeli nas privode Hristu Spasitelju i stalno služe našem spasenju

Ime: 21.11.2023-Besjeda Mitropolita Joanikija-Arandjelovdan-manastir Miholjska Prevlaka; Opis: Mitropolit Joanikije na Miholjskoj Prevlaci Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na Aranđelovdan, svoju Krsnu Slavu Svetu službu Božiju u manastiru Svetih arhangela na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta.

Sasluživalo mu je sveštenstvo više eparhija SPC.

U liturgijskoj besjedi Vladika je rekao da prevlačka svetinja od prije Nemanjića, poslije Nemanjića do naših dana, vjekovima svijetli svima nama.

“I kada činimo ovaj divni i veliki sabor za praznik i za Slavu ove svete obitelji, na praznik Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i ostalih nebeskih sila bestjelesnih, mi smo u zajedništvu i sa Svetim arhanđelima i sa svima onima koji su se prije nas ovdje sabirali kroz vjekove”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Dodao je da se posebno sjećamo naše stare istorije i Svetoga Save koji je na ovom mjestu ustanovio Zetsku episkopiju iz koje je uzrasla Mitropolija crnogorsko-primorska.

Podsjetio je da je ova sveta prevlačka obitelj dala mnoge Božije ugodnike, episkope, igumane, monahe, vjernike.

“Svi koji su ovdje dolazili, odlazili su odavde sa velikim darovima u svojoj duši kojim ih je Bog obdario. Kad god se ovdje saberemo, udišemo svetinju, blagouhanije i miri Svetih mučenika prevlačkih”, rekao je on.

Govoreći o službi Svetih arhanđela i anđela, Vladika je rekao da smo mi ljudi ograničeni tijelom i grijehom i da stoga ne možemo da sagledamo ono što je nebesko, osim onoga što nam je već otkriveno.

“A Gospod je otkrio službu svojih Svetih anđela nama po svojoj milosti od davnih vremena. Znamo da su se Sveti arhanđeli i anđeli javljali ljudima. To čitamo u Svetome Pismu”, podsjetio je Vladika Joanikije.

Naglasio je da kada nam dođe neka dobra, ispravna misao, koja može da promijeni naš život i koja nas okreće ka dobru uz tu misao je došao i Sveti anđeo, čuvar naš.

“I evo, kao što smo se mi danas sabrali ovdje oko prestola Božijega na temeljima ove svetinje, tako su neprestano anđeli Božji oko prestola Božjega na nebesima. I oni kao umna i bestjelesna bića prijemčivi su za Božju svjetlost. Njome se ispunjavaju, njome djeluju, njome se raduju. Ta Božja svjetlost i Božja sila i istina ih ukrepljuje na neprestano slavoslovlje Božijeg veličanstva. Oni proslavljaju Boga zbog Njegove tvoračke moći, koji je ni iz čega stvorio nebo i zemlju. Oni mu neprestano uznose hvalu i pjevaju Trisvetu pjesmu: Svjat! Svjat! Svjat Gospod Savaot”, naglasio je Mitropolit Joanikije.

Kazao je da oni neprestano tvore volju Božiju i na nebu i na zemlji, čuvaju Božju tvorevinu i Božju milost prenose na nju.

“A naročito donose Božju milost, istinu i ljubav Božiju nama ljudima. A u iskustvu Crkve govori se da Bog sjedi na heruvimima. To znači na krilima njihovim Gospod sam pristupa nama. Božiju milost nam na takav način anđeli donose”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Vladika je na kraju podsjetio na riječi Svetoga Pisma da se mnoštvo anđela na nebesima raduje svakome grešniku koji se kaje.

“Oni nas privode Hristu Spasitelju i stalno služe našem spasenju”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije blagosiljan je i prelomljen slavski kolač.

DSC_3461~2

Radosav Rajo Vojinović
Foto: Željko Drašković