Mitropolit Joanikije na praznik Svetog Jevstatija bogoslužio na Miholjskoj Prevlaci

Mitropolit Joanikije na praznik Svetog Jevstatija bogoslužio na Miholjskoj Prevlaci

Ime: 17.01.2022 mitropolit joanikije prevlaka; Opis: Mitropolit Joanikije na praznik Svetog Jevstatija bogoslužio na Miholjskoj Prevlaci Tip: audio/mpeg

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog Jevstatija Srpskog Svetu službu Božiju u manastiru Svetih arhangela na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta.

 

Sasluživali su mu iguman manastira arhimandrit Benedikt (Jovanović) i sveštenstvo bokokotorskog i budvanskog namjesništva.

U slavu Božiju i u čast današnjeg praznika blagosiljan je i prelomljen slavski kolač.

Mitropolit Joanikije je zatim u arhipastirskoj besjedi rekao da danas proslavljamo Svetog Jevstatija koji je na Miholjskoj Prevlaci bio episkop zetski.

“A kasnije je postao arhiepiskop žički, arhiepiskop srpski u vrijeme kralja Milutina. Vidimo po životu Svetoga Jevstatija, iako je živio u drugom vremenu, da je išao stopama Svetoga Save. A pošto je Sveti Sava išao stopama Hristovim, vidimo da je i Sveti Jevstatije od svog najranijeg uzrasta išao stopama Hristovim”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je Sveti Evstatije od ladosti volio knjigu.

“A to je značilo u tadašnjim školama da se prvo nauči Sveto Pismo i svete bogoslužbene knjige, počevši od prvih slova, prvih molitava, od prvih Svetih službi u hramu. A onda, naravno, učeći i Svete Oce, Sveto predanje”., rekao je on.

Kazao je da je Sveti Jevstatije, željan znanja, došao na Miholjsku Prevlaku iz Budimljanske župe.

“Napustio je mjesto svoga rođenja, kao što je i Sveti Sava u ranoj mladosti otišao iz svoje otadžbine da primi monašnjki postrig na Svetoj gori atonskoj. Tako je i Sveti Jevstatije napustio mjesto svoga rođenja, ostavio svoj dom, dom oca svojega i svoje majke i došao ovdje, na ovo sveto mjesto, ovdje primio monaški postrig”, kazao je Vladika Joanikije.

Slijedeći primjer Svetoga Save, nastavio je Vladika Joanikije, Sveti Evstatije je išao u Svetu zemlju.

“Da se pokloni Grobu Gospodnjem, da hodi stopama Gospodnjim po Svetoj zemlji i po svetinjama Palestine. A onda opet, privučen primjerom Svetoga Save, otišao je i na Svetu goru. Brzo su ga bratija Hilandara izabrali za igumana. A sa toga mjesta, na kome je prosijao i mudrošću i dobrim upravljanjem, i svakim iskustvom i dobrotom, on je izabran za episkopa zetskoga”, podsjetio je Mitropolit Joanikije.

Potom je, podsjetio je Vladika, Sveti Evstatije za vrijeme kralja Milutina izabran za arhiepiskopa žičkoga.

“Sedam godina je bio arhiepiskop, sveto i pobožno, i sa mnogim dobrim djelima poživio i poslužio Gospodu i Svetome Savi na njegovom prestolu i sjedištu. Tamo se upokojio i tamo bio sahranjen. Kasnije su mu mošti prenošene u Pćku Patrijaršiju. Govori se da je tokom druge seobe Srbanegdje drugdje penese. Ne znamo tačno gdje se nalaze njegove svete mošti”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Vladika je naglasio da je njegov duh prisustan i na Prevlaci i u Žiči i u Pećkoj Patrijaršiji.

“Zapravo, on kao Božji ugodnik svuda stiže i pomaže svima onima koji mu se od srca mole”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Željko Drašković