Mitropolit Joanikije Kotor

Митрополит Јоаникије на Васкршњи уторак богослужио у цркви Светог Николе у Котору

Име: 26.04.2022-Mitropolit Joanikije-Kotor; Опис: "26.04.2022-Mitropolit Joanikije-Kotor". Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на Васкршњи уторак Свету архијерејску литургију у цркви Светог Николе у Котору.

 

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

У литургијској бесједи Владика је рекао да се све што се догађало с апостолима одмах након Христовог васкрсења, на неки чудесан начин догађа након Васкрса са сваким хришћанином.

“Јер, наша вјера је таква да је стално усхођење. Она није статична, она не може да стоји, она мора увијек да иде напријед. Ако не иде напријед, онда она свакако назадује”, рекао је он.

Додао је да Христово људско тијело, васкрсло тијело, сада функционише на други начин, оно има након Васкрсења способност да пролази кроз затворена врата.

“Није довољно видјети Христа, многи су га видјели докле је проповиједао Јеванђеље и чули Његове ријечи, али је мали број људи повјеровао. Мали је број људи препознао Њега као Спаситеља, као Сина Божјега. само поједини”, нагласио је Владика.

Објаснио је да је у нашем хришћанском животу и подвигу најважније да будемо на Светим службама гдје се управо стално чита и тумачи ријеч Божија и од тога гори наше срце.

“Просвјетљује се наше биће, јер ријеч Божија има силу Духа Светога, која просвјетљује ум, срца и душе. Без обзира што смо је много пута чули, када је год изнова слушамо, она има то Божанско дејство”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије је истакао да наша вјера није само ријеч.

“Наша вјера је – живот. А Господ Исус Христос, као извор живота, дао је самога себе нама да се ми с Њиме сједињујемо кроз свето причешће. И Он је свето причешће назвао небеским хљебом. Од земаљскога хљеба живимо овај обични, пролазни земаљски живот. И он је намијењен да га једемо сваки дан. Тако треба да се хранимо и небеским хљебом, јер нам га је Господ дао у изобиљу”, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Жељко Драшковић