Slava Svetigore

Mitropolit Joanikije: Radio “Svetigora” širi riječ Božiju

Ime: 13.06.2022-BESJEDA MITROPOLIT- SLAVA RADIJA; Opis: Radio “Svetigora” širi riječ Božiju Tip: audio/mpeg

 

Povodom slave Radija ,,Svetigora“ i dvadeset četvrte godišnjice osnivanja Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije osveštao je na Duhovski ponedjeljak, u ponedjeljak 13. juna, slavski kolač Radija Mitropolije Crnogorsko-primorske.

 

Pored protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića, direktora Radija protojereja-stavrofora Dalibora Milakovića, protojereja Nikole Pejovića glavnog i odgovornog urednika Radija, rezanju slavskog kolača molitveno su prisustvovali: protojerej-stavrofor Branko Tapušković, sveštenik Miladin Knežević, jerođakon Sionije (Zorić), sveštenici Branko Vujačić, Velimir Bugarin i Pavle Božović, urednik katihetskog programa Radija profesor Cetinjske Bogoslovije mr Aleksandar Vujović, glavni urednik časopisa ,,Svetigora“ Rajo Vojinović, zapošljeni u Radio ,,Svetigori“ i gosti ovog slavskog sabranja.

Kolač

Nakon rezanja slavskog kolača Visokopresvećeni Mitropolit Joanikije blagoslovio je sabrane naglasivši da je praznik Silaska Svetog Duha na apostole slava Radija ,,Svetigora“ koji je svoje emitovanje započeo prije dvadeset četiri godine, kada se preko talasa Radija ,,Svetigora“ najprije začuo glas blaženog spomena Patrijarha Pavla čija je riječ osveštala i Radio, sve one koji rade u njemu i koji ga slušaju.

“Radio ,,Svetigora“ širi riječ Božiju, pjesmu, muziku i istinu Božiju. Mnogi su se, slušajući Radio ,,Svetigoru“, ali i čitajući idanja IIU ,,Svetigora“ prosvijetili riječju Božijom i pristupili Crkvi, dok su se, oni koji su već bili članovi Crkve, još više učvrstili u vjeri što je velika zasluga Radija ,,Svetigora“. Ova ustanova u cjelini ne samo da opstaje nego stalno napreduje i poseban je blagoslov i velika radost što ona donosi svoje plodove svake godine sve veće i sve ljepše“ -kazao je Mitropolit Joanikije.

Zahvaljujući Visokopreosvećenom Mitropolitu na blagoslovu, dolasku, pouci i podršci, kao i gostima i svojim saradnicima, otac Dalibor se pomolio da ovo zajedničko djelo bude sve veće.
,,Da se sve više preko talasa Radija ,,Svetigora“ pronosi slava Trijičnog Boga širom Vaseljene. Da nas bude sve više i da dočekamo što više slava i jubileja“- poželio je otac Dalibor Milaković.

Sabranje je nastavljeno u Njegoševoj sali, uz slavsku trpezu.

DSC_5322

Fotografije: Željko Drašković

 

Eparhijski upravni odbor Mitropolije crnogorsko-primorske donio je 25. februara 1998. godine odluku o osnivanju Radio Svetigore koji je počeo sa radom na Duhove (7. juna) iste godine. Radio je do Božića 1999. godine emitovao trosatni eksperimentalni program, kada je prešao na emitovanje redovnog šestosatnog programa. Iste godine, 24. marta, u navečerje praznika Prepodobnog Simeona Novog Bogoslova, NATO alijansa otpočela je bombardovanje naše otadžbine. Od te noći, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Radio Svetigora emituje dvadesetčetvorosatni program.