Митрополит Јоаникије у званичној посјети Пољској Православној Цркви

Митрополит Јоаникије у званичној посјети Пољској Православној Цркви

Име: 15.09.2021 Mitropolit Joanikije Poljska; Опис: Митрополит Јоаникије у званичној посјети Пољској Православној Цркви Тип: audio/mpeg

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије борави у званичној посјети Пољској Православној Цркви на позив Његовог Блаженства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве а поводом примање награде „Константин острошки“ који је Митрополит црногоско-приморска добио још раније.

У уторак 14. септембра Митрополит Јоаникије је посјетио манастир Светих Мироносица Марте и Марије гдје га је примио предстојатељ Пољске Православне Цркве Митрополит Сава са викарним епископом семјатичким Варсонуфијем и игуманијом манастира на Граборки мати Јермонијом са сестринством. У част доласка Митрополита Јоаникија одслужена је доксологија након које се уваженом госту обратио митрополит Сава који је изразио радост што је прва посјета након устоличења Митрополита Јоаникија управо Пољској Православној Цркви.

„Ми нисмо многобројна црква али ипак свједочимо васкрслога Христа и вјеру православну чије су сјеме Свети Кирило и Методије, преко Балкана, донијели и у ове крајеве . Налазимо се у манастиру који је наше духовно средиште, скромно али веома значајно. Овај манастир настао је у 18. вијеку на мјесту на коме су људи налазили спокоја својој души и оздрављење од разних болести и духовних и тјелесних. Овдје је била једна икона Христа исцјелитеља и када су бивале пантемије, епидемије и многа друга искушења када су људи много умирали, овдје би добијали исцјељење. Од 1947. ово је женски манастир. Главни празник је Преображење када се сабира много народа који носе крстове и на кољенима врше опход око манастира“, рекао је митрополит Сава и додао да се много радује што Митрополита Јоаникија види као наследника његовог  многољубљеног брата Амфилохија који је овдје такође долазио.

„Ја сам код њега био неколико пута и у Србији и у Црној Гори, када смо освећивали велики Храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Знамо да сва искушења и око Црне Горе и у Црној Гори долазе од ђавола. Али је Христос побиједио ђавола и дао нам пут како и ми да побјеђујемо – постом, молитвом и трпљењем и љубављу. И то желим и Вама као новом митрополиту црногорском – издржљивоти, милости и љубави, силе у молитви“, истакао је предстојатељ Пољске Православне Цркве Митрополит Сава који је Митрополиту Јоаникију уручио панагију са жељом и молитвом да га Пресвета Богородица чува и упућује на благословено служење на челу Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Јоаникије је изразио част и радост што се налази у посјети Његовом Блаженству и Пољској Православној цркви, а нарочито на овом светом мјесту које је познато широм православља,

„Са великим духовним одушевљењем сам гледао ваше крсне ходове и осјетио сам колико то значи за православни народ у Пољској. Ти крсни ходови за Преображење и за остале празнике показују славу православне вјере у Пољској. Догодило се нешто слично и код нас, али у потпуно другим приликама, али по суштини је опет било исто. Када су наше власти нашу Цркву ставиле ван закона и биле одлучне да она нестане ми смо се са нашим народом попели на голготу и изашли смо на литије у свим градовима у Црној Гори и та наша голгота се милошћу Божјом претворила у славу и побједу. Нама је Господ дао побједу јер смо се борили само истином, правдом и љубављу. Радује нас много што наше везе сежу тако далеко још од Кирила и Медодија. Оне су се потврђивале и кроз нашу историју, иако лагано, али су ипак видљиве. Свједок наших веза је и Супраљска лавра гдје је било доста наших монаха“, рекао је Митрополит Јоаникије пренијевши поздраве од Његове Светости Патријарха српског Порфирија као и од свог свештенства, монаштва и народа из Црне Горе. У знак молитвеног сјећања на ову посјету Митрополит Јоаникије је Митрополиту Сави поклонио  икону Светог Петра Цетињског, заштитника Митрополије црногорско-приморске.

Након тога предсједник жирија за додјелу награде „Кнез Константин Острошки“ Евгениј Чиквин поздравио је Митрополита Јоаникија и прочитао повељу жирија и одлуку о додјели награде Митрополиту Јоаникију и Митрополији црногорско-приморској.

Митрополит се захвалио на овом високом одликовању које доживљава не само као признање и одликовање њему него свом вјерном народу Српске Православне Цркве у Црној Гори који је у претходном периоду бранио своје светиње истакавши да је баш та борба за светиње  био подстицај и нашој браћи из Пољске Православне Цркве да ово високо одликовање  управо додијеле митрополиту Јоаникију.

Из Пољске, протојереј Остоја Кнежевић