Cetinje

Mitropolit kijevski Onufrije posjetio Cetinjski manastir

Ime: 28.02.2020 Mitropoliti Onufrije i Amfilohije - Cetinjski manastir; Opis: "28.02.2020 Mitropoliti Onufrije i Amfilohije - Cetinjski manastir". Tip: audio/mpeg

Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije posjetio je danas Cetinjski manastir i poklonio se desnic Svetog Jovana Krstitelja, čestici Časnoga krsta Gospodnjega i Svetom Petru Cetinjskom Čudotvorcu.

Nakon svečane doksologije, Mitropolit Amfilohije je kazao da ga mnogo raduje što je Blaženjejši Mitropolit Onufrije došao u Cetinjski manastir.

“Nije prvi Mitropolit kijevski koji je ovdje došao – 1925. godine, kada je bilo osvećenje crkve Svetoga Petra Cetinjskoga na Lovćenu, zadužbine Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, sa našim tadašnjim Mitropolitom Gavrilom Dožićem i Patrijarhom i sa kraljem ondašnje Jugoslavije Aleksandrom, bio je i Mitropolit Antonije Hrapovicki”, podsjetio je Vladika Amfilohije.

Dsc 1407 CopyRekao je da je poseban blagoslov da sada ponovo imamo Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine, Kijeva Svetoga Vladimira, koji je duhovno središte ne samo današnjeg ukrajinskog naroda nego svih sjevernih slovenskih naroda, a i naše duhovno središte.

“U Kijevo-pečerskoj lavri je zamonašen Cetinjanin Sveti Simeon Dajbabski. Tamo se naučio duhovnom životu i poslije se proslavio kao veliki duhovnik u našoj Crkvi i sada kanonizovan od naše pomjesne Crkve”, kazao je Vladika.

Pozdravljajući Blaženjejšeg Mitropolita Onufrija, on je podsjetio da se u cetinjskom manastiru nalaze velike svetinje.

Podsjetio je takođe na istorijski vhod desnice Svetog Jovana Krstitelja, čestice Časnog krsta Gospodnjega i ikone Bogorodice Filerimos do Cetinjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije je Mitropolitu Onufriju, povodom njegove posjete, dodijelio Zlazni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca “za ispovjedničko svjedočenje jedinstva pravoslavlja na Tronu kijevskih miropolita”.

Takođe je dragom gostu podario kopiju ikone Bogorodice Filerimos.

Kopiju ove ikone dobili su na dar i arhijereji iz pratnje Mitropolita Onufrija: Mitropoliti vižgorodski i černobiljski Pavel, borispoljski i brovarski Antonije, nežinski i prilukski Kliment, kao i Episkop bariševski Viktor.

Dsc 1314 CopyZablogodarivši svome domaćinu, Njegovo Blaženstvo Mitropolit Kijeva i sve Ukrajine gospodin Onufrije je uvaženom Visokopreosvećenom vladici Amfilohiju uručio na dar paterice, ističući da su ovih dana tokom boravka u Crnoj Gori svjedoci hrišćanske ljubavi i da se priključuju  duhovnom životu svete Mitropolije crnogorsko-primorske:

“Želimo da Vam prinesemo naš skromni dar, paterice, koji simbolizuje duhovnu silu koju Bog daje arhijereju, sa željom da Vas Gospod napuni njenim obiljem. Čuvajte je u vašem smirenom srcu i duši. Mi želimo da Vam Gospod još doda svoje milosti i da umnoži blagodat s kojom Vi dostojno savršavate vaše arhijerejsko služenje i da Vam Gospod da da pobijedite sva iskušenja sa kojima se danas susreće vaša sveta Mitropolija i sva punoća Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Mitropolit Onufrije.


Javljanje sa Cetinja jereja Igora Balabana.