Митровдан – слава цркве на Крушевцу

Митровдан – слава цркве на Крушевцу, богослужио Владика Кирило

Име: 08.11.2021-Vladika Kirilo-crkva na Krusevcu; Опис: Митровдан – слава цркве на Крушевцу, богослужио Владика Кирило Тип: audio/mpeg

У подгоричком насељу Крушевац данас је Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача прослављена слава цркве Светог великомученика Димитрија.

Богослужио је Епиоскоп буиеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, уз саслужење подгоричког свештенства.

У литургијској бесједи Владика Кирило је рекао да Господ није дошао да створи рај на земљи.

“Него је дошао, како то кажу и прве ријечи Јеванђеља, ријечи Његовог Претече Јована Крститеља – да побуди људе на покајање, преумљење од гријеха и на вјеру у истинитога Бога. Да на тај начин отвори људима пут у спасење, улазак у вјечни живот, у вјечно царство Христа Бога нашега”, рекао је он.

Додао је да нам та чињеница открива тајну мученичког подвига.

“Свету мученици су јасно знали да њихов свршетак није овдје него у царству њиховог Бога у кога су вјеровали и нијесу жалили ни за каквим мукама и подвизима да би достигли до тог циља”, рекао је Владика.

Владика Кирило је нагласио да ни мученици нијесу хрлили према мукама, нити су их тражили, али су благодарили Богу кад би им их он послао.

“Данас ми, могуће, не можемо поднијети, не би могли поновити подвиге Светог великомученика Димитрија за Христа”, говорећи о детаљима и светитељевог житија.

Подсјетио је да се Свети Димитрије одрекао власти, те и удобности и конформизма које му је она доносила зарад Христа.

“Да ли би то неко од нас данас учинио? Ријетко ко би се нашао да оствари тај подвиг да умре у најтежим мукама прободен копљимљ, са пет копаља у затворској ћелији гдје га је био ставио Диоклецијанов савладар Максимијан”, нагласио је Владика Кирило.

Такве мученике, казао је он, који су напустили сва блага овога свијета, називамо великомученицима.

“И све су презрели ради циља, јер су знали да није човјек створен само за овај живот него је створен за вјечност, за вјечно царство Христа Бога нашега који није хтио да буде кнез овога свијета него је рекао: Моје царство није одавде”, објаснио је Епископ буеносајрески Кирило.

Поред славског колача храма, благосиљанио си колачи данашњих свечара који Светог великомученика Димитрија Солунског славе као породичну крсну славу.

Радосав Рајо Војиновић