Ep. Grigorije

Mitrovdanske svečanosti u Nevesinju

Poput prethodnih godina i ove u Nevesinju Mitrovdansko molitveno sabranje prate i brojne svečanosti u gradu.

U praznik nas je ove godine uvela promocija monografije „Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995“ pukovnika Zorana Janjića održana veče uoči praznika. Na promociji su pored autora monografije govorili: načelnik opštine Nevesinje gospodin Milenko Avdalović, Ratni komandant Petog bataljona Nevesinjske brigade Nikola Guzina i ratni poslanik u skupštini Republike Srpske gospodin Momčilo Golijanin. Promoteri su publiku na veoma živopisan način vratili u period kada je Mitrovdan za nas postao nezaobilazan praznik u godišnjem kalendaru i podsjetili nas na to kako su se u najtežem vremenu u našim ljudima projavile najveće vrline. U kratkom programu koji je pratio promociju stihove je govorio proslavljeni glumac Nebojša Glogovac. Svoje stihove govorile su i mlade pjesnikinje Milica Radovanović i Ana Samardžić čije su pjesme na temu Mitrovdana nagrađene na konkursu Opštinske boračke organizacije.

Prazničnu liturgiju služio je episkop Grigorije sa eparhijskim sveštenstvom. U liturgiji su učestvovali brojni gosti koji su se okupili sa svih strana povodom centralne slave Borčke organizacije Republike Srpske. Episkop se besjedom obratio okupljenom narodu nakon lomljenja slavskog kolača i završene liturgije.

Pored uobičajenih sadržaja Mitrovdan je ove godine uveličalo otkrivanje i osvještanje spomenika. Ovim povodom u prazniku su uzeli učešća predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i drugi visoki zvaničnici. Spomenik slobodi otkrili su predsjednik Dodik, ministar Savanović, načelnik opštine Milenko Avdalović, majka dva poginula borca Vojske Republike Srpske Dušanka Kuzman i dijete rođeno sedam dana poslije očeve junačke smrti Momčilo Vuković. Nakon otkrivanja spomenika uslijedilo je osvještanje, te vladičina sažeta besjeda. Potom je uslijedio kratak program sa obraćanjima zvaničnika. Govori svih zvaničnika, kao i vladičin, bili su protkani porukom da nas pouke iz teških ratnih godina moraju umudriti da ono što smo sačuvali u tom vremenu sada treba da izgrađujemo i unapređujemo.

Izvor: Eparhija zahumsko-hercegovačka