20200717 111036

Molitveno proslavljena ktitorska slava nikšićkog Sabornog hrama

Ime: 17.07.2020 ktitorska proslava; Opis: "17.07.2020 ktitorska proslava". Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetih carskih strastoterpaca Romanovih, u petak 17. jula 2020. povodom ktitorske slave, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Sasluživalo je više sveštenika i sveštenomonaha Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Nakon čitanja svetog Jevanđelja besjedu je proiznio jeromonah Vladimir (Palibrk), sabrat Ostroškog manastira, čestitajući današnji praznik i ktitorsku slavu Sabornog hrama u Nikšiću.

Otac Vladimir je kazao da postoji duboka veza između Carstvene porodice mučenika Romanovih sa Svetim Vasilijem Ostroškim i nikšićkom Sabornom crkvom.

Sveti Romanovi su prošli ono kroz šta je prošao Sveti Vasilije, jer su bili izdati od jednog dijela svog naroda. Pošto je na imperatorskom prestolu bio čovjek pomazanik Hristov, imao je pomazanje Duha Svetog u srcu svom, on nije htio da se po svaku cijenu drži vlasti, nego kad je vidio da nastpaju smutna vremena, da dolazi do krvoprolića, odrekao se prestola zarad bratskog mira. Tako je i sa Svetim Vasilije, koji je još za života bio gonjen od svojih dok je još bio u Tvrdošu, optuživan da je bio sprema za uniju sa rimokatoličkom Crkvom, a kasnije u vrijeme komunizma vlasti su svim silama odvraćala narod od Svetog Vasilije. Vidimo, da je i ovaj Hram u Nikšiću podijelio sudbinu Romanovih i Svetog Vasilija, jer je i on, nažalost, progonjen od svojih a to se desilo ove godine na praznik Svetog Vasilija, kada su ove bezbožne vlasti podigle ruku na pastira ovaca Hristovih, Vladiku našeg čestitog Joanikija i sveštenike čestite, na stid i sram njihovu, zarobili ih i držali nekolika dana kao najveće kriminalce“, rekao je otac Vladimir.

Nakon pričešća, Episkop Joanikije odslužio je parastos ktitorima, sveštenoslužiteljima i dobrotvorima Sabornog hrama u Nikšiću. U molitvama pred Gospodom pomenuti su i stradalnici iz roda srpskog, koji su svoje živote položili za Krst Časni i slobodu zlatnu, među kojima i Sveti sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački, kojeg naša Crkva danas molitveno proslavlja. Osveštan je i prelomljen slavski kolač, a blagosiljanjem kolača svoj imendan proslavila je i monahinja Olga iz Župskog manastira.

Arhipastirskom besjedom obratio se Preosvećeni vladika Joanikije, čestitajući ktitorsku slavu nikšićkog Sabornog hrama. Vladika je podsjetio da je ovaj znameniti, spomen-hram Svetog Vasilija Ostroškog podignut za pokoj duša junaka koji su pali u borbama za oslobođenje U Veljem ratu u Hercegovini od 1875. do 1877. godine.

Ovaj sveti hram je podignut ljubavlju našeg naroda, ali i pokroviteljstvom carske Rusije, cara Nikolaja, RPC, ruskog naroda, velikom vizionarskom mišlju kralja Nikole i mnogih drugih priložnika, među kojima je i kralj Petar Karađorđević, i braća Grci, tako da su se svi pravoslavni narodi ugradili u ovaj hram i svi naši preci, a ponajviše se ugradio u ovaj hram Sveti Vasilije Ostroški, koji pokroviteljstvuje svojim molitvenim pokrovom nad ovim svetim Hramom“, naglasio je Preosvećeni Episkop Joanikije.