Mitropolit Ostrog

Molitveno proslavljena slava Crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u Ostrogu

Ime: 04.12.2018. MITROPOLIT OSTROG; Opis: Molitveno proslavljena slava Crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u Ostrogu Tip: audio/mpeg

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Ostrogu, u kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca, danas, 4. decembra, saborno i molitveno je proslavila svoju slavu. Svetu liturgiju služio je  Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije uz sasluženje sveštenstva, monaštva i velikog broja vjernih.

U toku Liturgije Mitropolit crnogorsko-primorski je u čin jerođakona rukopoložio sabrata ostroške obitelji monaha Nikitu.

U svojoj arhipastirskoj besjedi Visokopreosvećeni je podsjetio na taj divan događaj Uvođenja Presvete Djeve kao djeteta u jerusalimski hram. Tumačeći da uvođenje djevojčice nije bilo uobičajeno, Mitropolit je istakao da je prvosveštenik toga vremena osjetio da se radi o onoj o kojoj su proricali proroci prije toga vremena, koja će ne samo primiti u sebe svetinju na svetinjama, nego i samoga Gospoda u svoju utrobu i postati hram Boga živoga.

Mitropolit je blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a povodom hramovne slave pripremila ostroška bratija, kao i slavske kolače svih današnjih svečara. Nakon toga vjerni narod je prilazio ćivotu i cjelivao mošti Svetog Vasilija.

Zajedničarenje je nastavljeno u Donjem Ostrogu uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi.