Монах др. Павле Кондић сабрат манастира Стањевићи

Монах др Павле Кондић обиљежио четврт вијека монашког подвига

Име: 15. 07. 2022-otac Pavle Kondic; Опис: Монах др. Павле Кондић сабрат манастира Стањевићи Тип: audio/mpeg

Оцу Павлу на многаја љета!

 

Монах др. Павле Кондић сабрат манастира Стањевићи обиљежио је на Петровдан, 12. јула 2022. године, двадесет пету годишњицу од када је замонашен у Цетињском манастиру, у којем је то било треће монашење од доласка Митрополита Амфилохија у ову Светињу.

Mitropolit I Otac Pavle KondicИако би имао много тога да нам исприча о четвртини вијека свог монашког подвига у нашој Митрополији, и низу година која које су претходиле његовом доласку у Цетињски манастир, које је провео уз блаженог спомена Митрополита Амфилохија, монах Павле нам је монашки смирено испричао само један мали дио свега онога што памти, упутивши нам поуку да се увијек држимо Христових ријечи:

Монах др Павле Кондић је рођен 9. јуна 1966. године у Београду. Завршио је Филозофски факултет, Одељење за историју, у родном граду. Постдипломске студије на катедри за Историју СПЦ завршио је на Богословском факултету у Београду. Замонашен је у Цетињском манастиру уочи Петровдана 1997. У Цетињској богословији је предавао Историју Српске Цркве и Општу историју од септембра 2000. до 2006. Управник је Архива Митрополије црногорско-приморске од 1997.

До сада је објавио преко три стотине библиографских јединица и учествовао на бројним научним скуповима у земљи и иностранству. Аутор је и приређивач за штампу књига „Нови свештеномученици и мученици просијавши у православном српском народу“, 2000. и „Сабрана дјела свештеномученика Луке Вукмановића“ у три тома, 2002. Приредио је прву Споменицу о десетогодишњици обновљеног рада Цетињске богословије 1992–2002, затим: Патријарх српски Гаврило, „Живимо у светињи и слободи – изабрани списи“, 2010; „Радосно пењање на Голготу“ – о животу Свештеноисповједника епископа хвостанског Варнаве, 2010; „Христу веран до смрти“, живот свештеномученика Доситеја Загребачког 2008; „Љетопис распете Митрополије црногорско-приморске“, времена митрополита Данила Дајковића (1961–1990), 2008. „Мудри орач њиве Господње“ – зборник историјских сведочанстава и научних радова о митрополиту скопском Јосифу Цвијовићу 2007. и „Древнохришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори“ – зборник научних радова посвећен 1700 година Миланског едикта и 790 година Митрополије.

Магистрирао је на тему „Цетињска богословија 1863–1945“ на Богословском факултету у Београду 2004, а рад је објављен 2005. у издању Богословије Светог Петра Цетињског. Школску 2004–2005. је провео на студијском боравку у Лондону на усавршавању енглеског језика, као стипендиста Светог Архијерејског Синода СПЦ, а специјализацију из црквене историје завршио је 2006-2007. на Универзитету у Оксфорду. Специјалистичке студије из области холокауста завршио је у Јерусалиму 2011. На Православном богословском факултету Свети Василије Острошки Унинверзитета у Источном Сарајеву у понедељак, 22. септембра 2014. године, монах Павле Кондић је одбранио докторску дисертацију под насловом Митополија црногорско-приморска у другој половини 19. и почетком 20. века (1851-1920).

Hor StnjeviciМонах др Павле Кондић нам је пренио и своје утиске са концерта хора “Виртуози” под диригентским вођством маестра Бојана Суђића који је синоћ одржан у манастиру Стањевићи.

Музички програм овогодишњег, 36. фестивала “Град театар”, отпочео је 14. јула у Манастиру Свете Тројице у Стањевићима наступом хора “Виртуози” под диригентским вођством маестра Бојана Суђића.

Маестро Суђић је, поздрављајући публику, казао да је програм започет молитвом “Оче наш” руског композитора Николаја Кедрова, која је написана прије тачно 100 година.

“У години у којој је овај композитор са својом породицом емигрирао из бољшевичке Русије остављајући иза себе оперске дане Бољшој и Маринског театра, гдје је наступао као баритон и наставио живот у Берлину и Паризу”, казао је Суђић.

У првом дијелу програма изведени су бисери православне духовне музике композитора Стевана Христића, Стевана Стојановића Мокрањца и Сергеја Рахмањинова, чије “Свеноћно бденије” представља и незаобилазан репертоар свих најбољих свјетских професионалних хорова, по свему и једно од највреднијих и најзахтјевнијих ђела хорске музике уопште. Други дио концерта су обиљежиле свјетовне композиције Мокрањца, Константина Бабића и Милорада Кузмановића, које пред хорске пјеваче постављају највеће захтјеве у свим елементима вокалног израза.

Фестивалски хор “Виртуози” чине најбољи одабрани професионални пјевачи из Београда и Новог Сада, док је Суђић свакако најистакнутије диригентско име у музици данашњице на овим просторима. Већ више од једне деценије умјетнички је директор Музичке продукције РТС, шеф диригент реномираних ансамбала – Симфонијског оркестра РТС-а и Хора РТС-а, а умјетнички је директор БЕМУС-а.

Бојан Суђић и хор “Виртуози” су се, на захтјев публике, вратили на бис током којег су извели Мокрањчеву “Пету руковет”.

Након концерта, Суђић је казао да је публика била предивна.

“Треба заиста доћи до Стањевића, јер хорска музика у посљедње вријеме није толико популарна да би се направио један такав подвиг. Чини ми се да је цијела публика више него задовољна, јер је ово један предиван амбијент и уопште музика у овом амбијенту даје нешто ново што нисмо имали прилику да искусимо до сада”, истакао је Суђић и додао да је манастир прије свега живот, као што је и хришћанство живот.

“Оно је у пуноћи и комплетно представља живот и све оно што се у животу одиграва”, казао је Суђић, захваливши се братству Манастира Стањевићи на указаном гостопримству.

Он је додао и да је везан за овај простор и Будву, те да је хтио да “Граду театру” подари музички догађај који ће извести специфичан скуп изузетно надарених људи, први пут уједињених посебно за ово вече.

Суђића ће публика “Града театра” бити у прилици поново да види и чује 30. јула на сцени Између цркава, када ће са чувеним виолинистом Стефаном Миленковићем одржати концерт, а на репертоару ће бити Сен Санс, Паганини, Чајковски и Дворжак.