Romilo Knezevic5

Monah dr Romilo Knežević

Monah dr Romilo Knežević: “Ogled o teurgijskoj prirodi umetnosti”

Ime: 02 05 2018 monah romilo knezevic ogled o teurgijskoj prirodi umjetnosti; Opis: Ogled o teurgijskoj prirodi umetnosti Tip: audio/mpeg

Dr Romilo Knežević rođen je u Šapcu 1963. godine. Diplomirao je 1987. godine na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nakon prekinutih postdiplomskih studija, živeo je jedno vreme u Londonu, a potom, vrativši se u Beograd, radio kao novinar u Politici.

Autor je, u saradnji sa Vojislavom Tufegdžićem, kultnog filma “Vidimo se u čitulji”, kao i knjige “Kriminal koji je izmenio Srbiju” (1995). U manastir Studenica odlazi 1998. godine, odakle prelazi u Hilandar na Svetoj Gori, gde se zamonašuje 2004. godine.

Na Filološkom fakultetu 2010. godine brani magistarski rad “Teorija saznanja Marsela Prusta”, koji će preraditi u knjigu “Vreme i saznanje: teološko čitanje Marsela Prusta” (2011). Iste godine kad je odbranio magistarski rad (2010) primljen je na doktorske studije na Univerzitetu u Oksfordu. Tezu pod naslovom “Homo Theurgos: sloboda prema Jovanu Zizjulasu i Nikolaju Berđajevu” odbranio je u novembru 2016. godine. Trenutno je na postdoktorskim studijama na Filozofskom fakultetu Katoličkog univerziteta u Parizu.