Beška

Liturgijska radost u manastir Beška. Bogoslužili Mitropolit Amfilohije, Vladika Teodosije i Vladika Jovan (RZC)

Ime: 16.02.2020 BESKA VLADIKA TEODOSIJE I MITROPOLIT; Opis: Liturgijska radost u manastir Beška Tip: audio/mpeg

Beška 1Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, uz sasluženje Njegovog preosveštenstva episkopa Karakasa i Južne i Amerike g. Jovana iz Ruske Zagranične Pravoslavne Crkve i Njeegovog preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog G. Teodosija, služio je u nedjelju 16. februara, na Nedjelju o bludnom sinu, Svetu Arhijerejsku liturgiju u manastiru Beška na Skadarskom jezeru.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja monahinjama ove svete obitelji i sabranim vjernicima arhipastirskom besjedom se obratio preosvećeni Vladika rapko-prizrenski Teodosije koji je tumačio jevanđelsku priču o bludnom sinu kojom nas Gospod pred Sveti i Veliki post priprema smirenjem, pokajanjem i uzdržanjem da i mi budemo nosioci Njegove ljuvavi.

BeskaNa kraju Svete službe Božije sabrani vjerni narod blagoslovio je Mitropolit Amfilohije koji je kazao da je poseban blagoslov što je ova Sveta obitelj na sinošnjem monašenju dobila dvije monahinje i djeve Hrista Boga našega Simeonu i Teodulu. U manastiru Beška je i krst, u kome je dio Časnog krsta Gospodnjeg, starca Nikanora hilandarca, svetitelja naših vremena, kazao je Mitropolit Amfilohije koji je sa sabranima podijelio svoja sjećanja na njega.