Monasenje U Sudikovi

Monašenje u manastiru Šudikova

Ime: 25.12.2018 VLADIKA JOANIKIJE SUDIKOVA; Opis: Monašenje u manastiru Šudikova Tip: audio/mpeg

Uoči praznika Prepodobnog Spiridona Čudotvorca episkopa Trimitunski, u ponedjeljak 24. decembra 2018, u manastiru Šudikova svečano večernje bogosluženje služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije i gostujućim sveštenoslužiteljem, arhimandritom Varnavom, igumanom manastira Treskavac Eparhije bihaćko-petrovačke.

Povod za ovo svečano sabranje bilo je primanje monaškog postriga  iskušenice ovog manastira, Nine koju je, na radost Božju i sabranog naroda, privela igumanija ovog manastira, mati Amfilohija.

Postrižena rukom Episkopa Joanikija dobila je monaško ime Nektarija, u slavu Svetog Nektarija Eginskog.

Preosvećeni Vladika Joanikije čestitao je sabranima praznik Svetog Spiridona Trimitunskog, jednog od velikih Svetih Otaca.

On je poučavao da je važno lijepo započeti monaški život, ali je od toga, po riječima Njegovog Preosveštenstva, mnogo važnije i pretežnije monaški živjeti cio život, nositi svoj krst i čuvati monaške zavjete do kraja života Gospoda radi, radi Njegovog raspeća, upodobljavajući se Hristovom raspeću sa nadom da ćemo se sa Vaskrslim Hristom sjediniti u Carstvu Njegovom, vječnom, neprolaznom.

„Za taj veliki podvig i uzvišeni način života treba se spremiti poslušanjem, trpljenjem, istrajnom molitvom, neroptanjem, čisteći neprestano svoje srce, svoje misli od svake tame, zlobe, zlopamćenja i tvoreći, sa velikom ljubavlju i požrtvovanjem, zapovjesti Božje“, besjedio je Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.