Monasenje Vladika Joanikije Zupa Niksicka

Monašenje u manastiru Svetog Luke – Župa nikšićka

Ime: 04.07.2020 Monasenje u manastiru Zupa Niksicka - besjede VL.Joanikije i Mitropolit Amfilohije; Opis: Monašenje u manastiru Svetog Luke Tip: audio/mpeg

„Ovaj događaj ne samo da je značaja za njih i za njihov život, nego je značajan za ovu obitelj, značajan za ovu Episkopiju, značajan za ovaj grad, značajan za ovu državu, značajan za čitavu Evropu, čitav svijet“, kazao je, sinoć, Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, nakon monašenja u manastiru Svetog apostola Luke u Župi Nikšićkoj.

U petak, 3. jula 2020. u manastiru Svetog apostola Luke, u Župi Nikšićkoj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, posle večernje službe, zamonašio je pet iskušenica ove svete obitelji, davši im monaška imena: Veronika, Galina, Jerusalima, Marijamna i Junija.

U svojoj duhovnoj pouci Preosvećeni Vladika je naveo da oni koji su zavjetovani Gospodu svojom vjerom i svojim životom gledaju prema Istoku, prema grobu Gospodnjem i svetom gradu Jerusalimu. Tu je, po Vladikinim riječima, Gospod propovijedao, činio čudesa, primio krsno stradanje i pogrebenje živonosno i vaskrsao u treći dan, po svjedočanstvu Svetih apostola, javio se kao Pobjeditelj smrti. Zato oni koji su zavjetovani Gospodu, gledajući prema Istoku, gledaju u Hrista.

„A gledajući u Hrista, mi se oslobađamo od svega zemaljskog i, zapravo, vezujemo, ne samo za zemaljski Jerusalim, nego za višnji, nebeski Jerusalim, za carstvo Božje vječno, neprolazno i netruležno. I, već, se, ovdje, u ovom životu, obogaćujemo dobrima, netruležnim vrijednostima i svjetlošću Carstva nebeskog“.

„Zato, oni koji idu za Hristom treba da su spremni da se odreknu sebe i da uzmu krst svoj i da služe Njemu da bi se na njima ispunila obećanja Gospodnja, da bi ih neprestano štitila, vodila, milovala i hranila desnica Gospodnja i da bi ih uvela u Carstvo nebesko“, rekao je Preosvećeni Episkop Joanikije, dodajući da su novozamonašene sestre položile svoje zavjete, postavile dobar početak monaškog života i svete, najuzvišenije monaške službe u smjernosti, krotosti, poslušanju, pokajanju, molitvi i ostalim trudovima i vrlinama.

Vladika je zablagodario Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju na dolasku u ovu drevnu nemanjićku zadužbinu i što je svojim prisustvom ukrijepio i blagoslovio ovo sveto i uzvišeno sabranje, pozvavši ga da kaže svoju arhipastirsku riječ. Mitropolit je zahvalio Vladici Joanikiju na, kako je kazao, divnom daru koji su preko njegovih ruku, primile sestre: Jerusalima, Marijana, Veronika, Julija i Galina, „pet nevjesta Hristovih, koje su čule riječ Gospodnju: Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe, neka uzme krst svoj i neka ide za mnom, i koje su krenule za Gospodom svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom mišlju svojom“.

„Ovaj događaj, ne samo da je značajan za njih i za njihov život, nego je značajan za ovu obitelj, značajan za ovu Episkopiju, značajan za ovaj grad, značajan za ovu državu, značajan za čitavu Evropu, čitav svijet. Posebno za Evropu, evropske narode koji su, nekada, takođe, hodili i trudili se da hode za Hristom, ali, nažalost, u ova naša novija vremena, sve manje grade svoju budućnost i svojih naroda na Hristu i na vječnom dostojanstvu ljudskom kojim je Bog podario kroz Hrista sve ljude, sve zemaljske narode. Vraćaju se, a nažalost, zajedno sa njima ovdje kod nas, naša vlast, plašim se, onom paganskom, mnogobožačkom vremenu, klanjanju zemaljskim božanstvima, zemaljskim vrijednostima, onome što je prolazno i ništavno“.

„Ali je veliki dar Božji da, posle dvije hiljade godina, imaju duše koje su žedne vječnog smisla, vječnog života, Boga ljubavi vječne, koje su spremne da tu ljubav Božju, kojom je Bog nas zagrlio i zavolio, davši Sina svoga jedinorodnog za spasenje naše, da život svoj žrtvuje za ljude svoje, i to je učinio Gospod, žrtvovao je sebe bez ostatka i neprekidno se žrtvuje kroz vjekove; oni koji primaju Krst Njegov, posebno oni koji primaju ovo monaško zvanje, oni su prizvani da tu i takvu ljubav, Njegovu bogočovječansku ljubav, ugrade u svoje biće, da zavole živog Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom mišlju svojom i da zavole do žrtvenosti bližnje svoje, ne samo kao sebe samog, nego još više, žrtvujući se na Hristov hristoliki način za bližnje“, besjedio je Visokopreosvećeni Mitropolit.
Poručio je da monaško zvanje izvire iz duha i djela Presvete Djeve Bogorodice, Svetog Jovana Krstitelja i drevnih proroka Božjih i ljubavi onih koji su kroz vjekove živjeli takvim životom, Sveti Božji ljudi u gradu Jerusalimu.
„Zato je i dobila naša sestra Dragana ime Jerusalima, tako je i Sveta Marijana, tako i Sveta Julija, tako je Veronika i Galina. Sve su to imena Svetih Božjih ugodnica koje su žrtvovale sebe i prinijele sebe na dar Gospodu, koje je Gospod proslavio preko njihovih moštiju, njihovog svetog spomena, a, evo, i danas proslavlja, ponovo, ovdje u ovoj svetoj obitelji. Sestre blagoslovene, nove Hristove djeve, da budete mudre djeve, sjećajući se onoga iz Jevanđelja kako je bilo pet mudrih i pet ludih djevojaka“, poručio je Mitropolit Amfilohije, dodavši da su njih pet novih monahinja blagoslov za Crkvu Božju.

„Neka vas Gospod ukrijepi da ono što ste obećale Crkvi Božjoj, ovom narodu, svojim sestrama satrudnicama ovdje i nastojateljici mati Efimiji, da to i ispunite u ostatku vašeg života na vaše spasenje, na radost Crkve Božje, na blagoslov svima nama, na radovanje anđela na Nebesima, jer ste primile anđelski lik i postale anđelonosne Božje duše“, istakao je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

Senka Čolović Šumić

Foto: Jovan D. Radović