Mošti Svetog Arsenija

Mošti Svetog Arsenija stigle u podgorički Hram Hristovog Vaksrsenja

Mošti Svetog Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa, večeras su u pratnji Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, sveštenstva i vjernoga naroda, oko 19 časova, donesene vjernima na poklonjenje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Tokom večernje službe koju su služili arhijereji sa sveštenstvom, narod je u molitvenoj tišini prilazio kivotu i primao blagoslov Svetog Arsenija Pećkog. Na kraju večernje službe sabranima se obratio vladika Joanikije arhipastirskom besjedom u kojoj je govorio o Svetom ocu našem Arseniju.

Mošti su u podgorički hram stigle iz Kuča, koje je Sveti Arsenije danas, poslije 164 godine, ponovo pohodio. Naime, mošti ovog ugodnika Božijeg jutros su iz manastira Ždrebaonik stigle na Uble u Kučima, u Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, gdje su nekada boravile. Tim povodom, kao i povodom hramovne slave, Svetu arhijerejsku liturgiju jutros su služili Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije sa sveštenstvom.

Vjerni će moći mošti nasljednika Svetog Save da cjelivaju i sjutra tokom Svete službe Božije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, koja se služi u uobičajenom terminu, sa početkom u 8 časova, nakon čega će biti svečano ispraćene u manastir Ždrebaonik.

Veliki jerarh Srpske crkve i naslednik Svetoga Save Arsenije, rodom iz Srema, svojevremeno je bio najveći podvižnik u žičkom bratstvu i najodgovorniji učenik Svetog Save. Pred svoj drugi polazak za Jerusalim Sv. Sava odredi Arsenija sebi za naslednika na arhiepiskopskom prestolu (1233. godine). Arsenije je mudro upravljao Srpskom crkvom trideset godina, do 1263, i upokojio se u Gospodu 28. oktobra 1266. godine.

Sveti Arsenije Sremac je prenio sjedište Srpske crkve iz Žiče u Peć, koje je ostalo sjedište svih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih do naših vremena.

Mošti Svetog Arsenija iz Pećke patrijaršije, preko manastira Dovolje i Morače su dospjele u Kuče. Za vrijeme knjaza Danila prenijete su u manastir Ždrebaonik, gdje su ostale do 1884. godine. Onda su prenijete u manastir Kosijerevo i tamo ostale do 1914. godine, kada su Austrijanci srušili manastir. Nakon toga su prenijete u Ostrog i tu ostale do 1920, kada ih Bjelopavlići prenose u manastir Ždrebaonik gdje se i danas nalaze.

Vesna Dević

Foto: Boris Musić