Oktoih Petoglasnik

Mr Milena N. Martinović: „Fototipije Oktoiha Petoglasnika“ iz 1494. godine

Ime: 03.08.2019 Dr Milena Martinovic Oktoih Petoglasnik; Opis: "03.08.2019_Dr Milena Martinovic_Oktoih Petoglasnik". Tip: audio/mpeg

Odlomak cetinjskog Oktoiha petoglasnika, koji pripada zbirci rukopisnih knjiga manastira Dečani (156), prvi put je fototipski predstavljen 1973. godine u izdanju Sinoda Srpske pravoslavne crkve. I pored postojanja tehnički skromnije urađene fototipije, povodom obeležavanja 530 godina od osnivanja Cetinjskog manastira i 520 godina od prvog izdanja cetinjske štamparije Đurđa Crnojevića, na inicijativu Mitropolije Crnogorsko-primorske, a u saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije, Eparhijom raško-prizrenskom i upravom manastira Dečani, objavljeno je novo, reprezentativno fototipsko izdanje cetinjskog Oktoiha petoglasnika.

Novo trojezično izdanje (srpski, ruski, engleski) sastoji se iz presnimljenog dečanskog odlomka Oktoiha petoglasnika i priloga koji sadrži prigodnu uvodnu reč i stručnu studiju, kao i dve ilustracije iz nesačuvanog fragmenta koji se nalazio u fondu Narodne biblioteke u Beogradu (br. 151), a koji je stradao tokom nemačkog bombardovanja 1941. godine. Ove ilustracije neposredno su preuzete iz prethodne fototipije, a za čije potrebe su korišćene reprodukcije štampane u studiji Vatroslava Jagića Ein Nachtrag zum «ersten Cetinjer Kirchendruck vom J. 1494» .

Oktoih PrvoglasnikDečanski fragment cetinjskog Oktoiha petoglasnika, predstavljen u fototipiji, sastoji se od naknadno postavljenog predlista, 38 štampanih i jednog rukopisnog lista (l. 6), kao i fotografije izgleda rukopisne knjige Deč. 156, u kojoj je štampani fragment povezan. Težeći što verodostojnijem predstavljanju Oktoiha petoglasnika, u skladu s pravilima za izradu fototipskog izdanja, snimci listova su dati u originalnoj veličini, pri čemu na njima nisu vršene nikakve naknadne intervencije retuširanja i uklanjanja postojećih mrlja.

Knjigu su priredili saradnici Odeljenja za arheografiju Narodne biblioteke Srbije mr Milanka Ubiparip, MA Miroslav Lazić i mr Milena N. Martinović (saradnik Mitropolije Crnogorsko-primorske).

U nedjelju 2. avgusta 2015. godine na praznik Svetog proroka Ilije, na Obodu-Riječkom gradu održana je promocija „Fototipije Oktoiha Petoglasnika“ iz 1494. godine i „Fototipija spomenice o proslavi 400-godišnjice Obodske štamparije iz 1895. godine u organizaciji Mitropolije Crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Riječke nahije, povodom 520 godina od štampanja „Oktoiha petoglasnika“ u Štampariji Crnojevića i sto godina od štampanja Spomenice o proslavi 400-godišnjice Obodske štamparije.

Na promociji su govorili Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije, akademik Zoran Lakić, dr Vladimir Jovićević i književnik Budimir Dubak.