Okulus

Mr Mladen Zagarčanin o okulusu pronađenom na Nemanjinom gradu u Podgorici

Ime: 14.02.2020 Mladen Zagarcanin Krst na Nemanjinoj obali; Opis: Mr Mladen Zagarčanin o okulusu pronađenom na Nemanjinom gradu u Podgorici Tip: audio/mpeg

Na Nemanjinom gradu u Podgorici početkom februara iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog arhimandrit Danilo (Trpčevski) otkrio je kameni krst-okulus, koji, po riječima arheologa mr Mladena Zagarčanina, datira s kraja 12. i početka 13. vijeka

Mladen ZagarcaninArheolog Mladen Zagarčanin upoznao je naše slušaoce sa istorijskom i umjetničkom vrijednošću ovog pronalaska, rekavši da se radi o veoma rijetkom i nnteresantnom primjerku krsta.

Radi se o “oku” crkve, vjerovatno sa zapadnog pročelja (mada nije isključeno da se nalazio i na nekom drugom mjestu u hramu), klesanom u krupnozrnom mermeru, koji u sebi nosi stilizovanu ikonografiju vladarskog dostojanstva, i u isti mah predstavlja i vladarski amblem, što je ktitor i htio da unese kao dio prepoznatljivosti i odvojenosti od ostalih crkava (sličnih nalaza na ovim prostorima nemamo).

Zagarčanin je govoreći o trajanju našeg naroda na ovim prostorima govorio i o litijama koje se održavaju u crnogorskim gradovima u odbranu svetinja i vjere pravoslavne.