Mitropolit Amfilohije: Istorija Crne Gore u znaku Krsta i Golgote

Mitropolit Amfilohije: Istorija Crne Gore u znaku Krsta i Golgote

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije služio je na praznik Začeća Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Ćipuru, na Cetinju.

Na kraju Svete Liturgije služen je pomen upokojenima iz vladarske loze Crnojevića.

U jevanđelskoj besjedi Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je od upokojenja kneza Ivana Crnojevića, ktitora i osnivača Bogorodičine crkve na Ćipuru, prošlo 527 godina i da su njegovi zemni ostaci pohranjeni u ovoj svetinji.

-Nije slučajno što se ovo mjesto zove Ćipur. Riječ ćipur na jelinskom jeziku znači bašta – kazao je vladika Amfilohije i dodao da je ova bašta po mnogo čemu slična onoj Getsimanskoj bašti.

-Ovo mjesto je vjekovima zračilo i svjetlilo vjerom u Hrista Boga raspetog, od Djeve rođenoga i raspetoga na Golgoti. Otuda je ovo mjesto i po mnogo čemu mjesto Vaskrsenja i vaskrsavanja vjekovnog duše ove države, ovoga naroda, a sa druge strane i mjesto njegove Golgote i njegovog raspeća – rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit je naglasio da služenjem današnje Svete Liturgije na praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja i Preteče i pomena upokojenim članovima vladarske loze Crnojevića, započinje Međunarodni naučni skup posvećen blagorodnoj lozi Crnojevića i svemu onome što je ona iznjedrila i što se događalo na ovim prostorima. On je kazao da nije slučajno što su tri velike svehrišćanske svetinje stigle upravo u Cetinjski manastir i sjedinile se u ćivotu Svetog Petra Cetinjskog.

Mitropolit je podsjetio na put tri velike svehrišćanske svetinje i dolazak Bogorodice Filerimske na Cetinje,rekavši da je njen dolazak na Cetinje znak velikog blagoslova.

-Bilo bi bezumlje da se ta ikona, sveta ikona, sveti lik, sveti obraz Presvete Djeve, da se on uhapsi, da se zatvori u pećinu koja se tu nalazi između Cetinjskog manastira i današnje bogoslovije, odakle izbija gejzir. Svi cetinjani se sjećaju 80-tih godina iz te pećine je uzavrelo vrelo i poplavilo čitavi grad. Hoće tu da smjeste svetu ikonu Svete Bogorodice. Daće Bog, ja se nadam da ćemo mi u ovo naše vrijeme, zajedno sa svima tima, te tri svetinje pohraniti iznad Cetinjskog manastira, u hramu koji je započeo da se gradi u 1910. godine u vrijeme kralja i gospodara Crne Gore Nikole Petrovića, koji ovdje počiva, -zaključio je Mitropolit.

Po odsluženoj Svetoj Liturgiji, služen je pomen upokojenima iz vladarske loze Crnojevića, kralju Nikoli i kraljici Mileni. Na Svetoj Liturgiji prisustvovali su i učesnici Međunarodnog naučnog skupa “Zetski gospodari Crnojevići i veziri Bušatlije (XIV vijek – 1830. g. )”, koji je danas otvoren na Cetinju.

 Olivera Balaban.