Cetinje

Na Cetinju proslavljena Nedjelja pravoslavlja, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Ime: 17.03.2019 NEDELJA PRAVOSLAVLJA CETINJE; Opis: Na Cetinju proslavljena Nedjelja pravoslavlja Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru i prazničnom Litijom s ikonama koja je prošla gradskim ulicama, na Cetinju je danas toržestveno proslavljena Nedjelja pravoslavlja i svršen spomen na sedmi vaseljenski saljbor i pobjedu pravoslavlja na ikonoborstvom.

Načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, uz sasluženje cetinjskog sveštenstva i sveštenomonaštva i molitveno učešće mnogobrojnih vjernika.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da su sve ljepote neba i zemlje i sva mudrost sabrani u jednom običnom ljudskome liku.

I kroz taj lik otkriva se ljepota i sadržaj sveukupne Božanske tvorevine, a u isto vrijeme otkriva se i ljepota Onoga koji je stvorio i nebo i zemlju, i sve vidljivo i nevidljivo“, kazao je on.

Nakon pričešća vjernih Vladika je predvodio prazničnu litiju koja se od Cetinjskog manastira kretala prema crkvi Roždestva Presvete Bogorodice na Ćipuru, preko trga kralja Nikole, zatim Njegoševom ulicom, preko Balšića pazara do Vlaške crkve i nazad do Cetinjskog manastira.

Na kraju je na ulazu u manastirsku portu pročitan Sinodik pravoslavlja.

Poslije Svete Arhijerejske Liturgije i svečane Litije, u trpezariji Cetinjske bogoslovije priređen je svečani ručak.

U toku ručka, a u čast petogodišnjice obnovljenog rada, članovi hora Njegoš otpjevali su nekoliko crkvenonarodnih pjesama, dok su se đaci bogoslovije predstavili sa pjesmama Himnom Cetinjske bogoslovije „Poleđela dva anđela“ i pjesmom „Onamo namo“ kralja Nikole Petrovića.

U ime domaćina sve prisutne goste pozdravio je rektor škole protojerej-stavrofor Gojko Perović, posebno pozdravivši ambasadora Republike Poljske u Crnoj Gori, g. Artura Dmohovskog i njegovu suprugu, predsjednika crkvene opštine Cetinje g. Rajka Radusinovića, g. Čeda Milića iz Resne i g. Pavla Milića iz Budve, članove hora „Njegoš“, prisutno sveštenstvo, goste i profesore i učenike škole.

Ovom prilikom Mitropolita, profesore, đake i sve prisutne pozdravili su i gospodin hadži Radovan Radović i Pavle Milić iz Podgorice.

Na kraju ručka Vladika Amfilohije je zablagodario Gospodu na divnom prazniku, pozdravljajući sve, među njima i članove hora“Njegoš“ sa Cetinja, da zajedno sa dječijim horom „Svetog Mardarija lješansko-libertiviliskog“ pjevaju u slavu Božiju i u slavu Svetih Ikona.

Galerija fotografija-link