Slava

Na Cetinju proslavljena slava Cetinjskog manastira i Bogoslovije

Ime: 31 10 2018 sveti petar cetinjski; Opis: Na Cetinju proslavljena slava Cetinjskog manastira i Bogoslovije Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom, blagosiljanjem slavskog kolača i prazničnom duhovnom akademijom na Cetinju danas, 31. oktobra, proslavljen je praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog, koji je krsna slava Cetinjskog manastira i Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Praznična i molitvena radost je počela svečanim bdenijem u navečerje praznika pred moštima Svetog Petra Cetinjskog u Cetinjskom manastiru a nastavljena jutros Svetom službom Božijom, koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa Preosveštenom gospodom arhijerejima: budimljansko-nikšićkim Joanikijem, raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem, zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem, buenosajreskim i južno-centralnoameričkim Kirilom, dioklijskim Metodijem, umirovljenim zahumsko-hercegovačkim Atanasijem. Sasluživalo je sveštenstvo, monaštvo, uz molitveno učešće monahinja, vjernog narodaiz više eparhija SPC, oca Dimitrija iz Rusije, kao i 30-ak vjernika iz Skadra na čelu sa ocima Aleksandrom i Nikolom.

Prazničnoj atmosferi doprinio je jednodušnim pojanjem hor đaka Cetinjske bogoslovije pod dirigentskom palicom đakona Mihajla Lazarevića, profesora ove školske ustanove.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja, Preosvećeni vladika Teodosije je istakao da danas sabrani u ljubavi Hristovoj slavimo Svetog apostola i jevanđelistu Luku, Svetog Petra Prvog Cetinjskog Čudotvorca i Svetoga Petra Drugoga Lovćenskog Tajnovidca. Kazao je da su oni apostoli Hristovi – istinski pastiri i da su vremenu u kome su živjeli napasali stado Hristovom riječju – Svetim jevanđeljem.

Govoreći o priči iz Svetog jevanđelja o dobrom pastiru za kim ovce idu poznajući njegov glas, vladika je kazao da su tako vjerni išli za Svetim Petrom Cetinjskim u vrijeme kada nije bilo lako opstati kao hrišćanin – pravoslavac i kao čovjek. Podsjetio je da su se tada mnogi lakomi turčili i ostavljali svoju vjeru a da je on je hrabrio svoje stado da ostanu vjerni Hristu na Njegovom putu – putu krsta koji ne porobljuje već oslobađa i daje nam vječni život.

„Svjedočiti Hrista u ovome životu znači biti spreman na stradanja. I mi danas, draga braćo i sestre takođe živimo u vremenu koje nije nimalo lako. Napadnuti sa svih strana od ljudi ovog svijeta, naših neprijatelja, kako vidljivih tako i nevidljivih, mi se nemamo kome drugome okrenuti i zatražiti pomoć osim od Boga Živoga i svetitelja“, rekao je vladika i zaključio da se zato sabiramo u Crkvi na Svetoj liturgiji.

Vladika Teodosije je kazao da bi nas i danas Sv. Petar Cetinjski uputio na pokajanje i vjeru u riječ Božiju:

„Pokajanje je naš početak. Svaki hrišćanin počinje svoj novi život u Hristu pokajanjem koje je temelj građevine koju zidamo i koju je potrebno da sazidamo u ovome životu da bismo dostigli u vječno Carstvo Hristovo – Carstvo nebesko. “

Istakao je da nam je za pokajanje potrebna vjera u Živoga Boga u Njegovu silu i moć, a Gospod svakome pritiče i nikoga ne ostavlja naročito u nevoljama:

„To nam svjedoči Sveti Petar Cetinjski, koji je prošao mnoge nevolje i opasnosti, ali se stalno okretao ka Istoku, ka Gospodu i od Njega tražio pomoć i silu da pobijedi neprijatelje i prebrodi sve teškoće u svom vremenu. Zato mu je Gospod pomogao i učvrstio, ohrabrio njegovo malo stado koje je pobijedilo one koji su smatrali da su silni, moćni u ovom svijetu.“

Preosvećeni vladika je kazao da nam to danas daje nadu kako u Crnoj Gori, tako i na KiM i svuda gdje hrišćani žive i stradaju, da ćemo i mi riječju Božjom i vjerom u Hrista i silom Božjom pobijediti naše neprijatelje:

„Da ćemo se i mi u smirenju prepustiti Gospodu da ide ispred nas i da nam On otvara put i pobjeđuje naše neprijatelje, a ne kao što čine sujetni i gordi koji ostavljaju Gopoda iza sebe i misle da mogu sve da postignu i učine. I na taj način uče narod kao lažni pastiri obećavajući im nešto što i sami ne posjeduju.“

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije pozvao je sve da slijedimo naše svete jer su oni išli Hristovim putem i da prigrlimo krst Hristov. Objasnio je da ne treba da se bojimo stradanja. Podsjetio je na izbavljenje jevrejskog naroda iz Egipta i naglasio da nijesu oni bili snažni i moćni da ostvare svoj cilj – uđu u obećanu zemlju i pobijede jačeg neprijatelja, već je Gospod to učinio jer su Mu bili vjerni a Gospod ne ostavlja Svoj narod.

„Kao što je Sveti Petra Cetinjski poput novog Mojsija vodio svoj narod kroz pustinju ovoga života u obećanu zemlju, tako i mi danas samo u Crkvu slušajući svoje istinske pastire, da iznesemo breme koje nam je dato u ovom vremenu“, kazao je vladika Tedosije i zaključio da nas Gospod upućuje na radost, svjetlost, ljubav, da nesebično služimo Njemu u Crkvi Njegovoj i bližnjima i tako ostvarimo Sveto jevanđelje u nama.

Tokom Liturugije Mitropolit Amfilohije je rukopoložio monaha Evstatija (Ivanovića) iz Rijeke Crnojevića u čin đakona.

Pozdravljajući goste, episkope, sveštenike, vjerni narod iz drugih Eparhija naše pomjesne Crkve, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da je svaka služba Božija saborna. On je istakao da Crkva i Liturugija sabira sve, Duha Svetoga, Boga Oca i Sina,  i oko Njih i u Njima sve one koji su kršteni u ime Gospodnje kroz vjekove i koji su se upokojili u strahu Božijem sa vjerom na život vječni i nadu u vaskrsenje.

Arhiepiskop cetinjski je podijelio radost koja je dodatno uljepšala ovaj današnji sabor i upoznao sve da je Mitropolija dobila divan i vrijedan dar od oca Vida Vukovića, koji je služio 40 godina u Engleskoj. Otac Vido je donio na dar Sveto jevanđelje iz koga su u Dahau služili Sveti vladika Nikolaj i ispovjednik Patrijarh Gavrilo Dožić (Mitropolit crnogorsko-primorski).

Prisutnima se po blagoslovu Mitropolita Amfilohija obratio i otac Vido koji je govorio o putevima ovog Jevanđelja iz Dahua. Objasnio je da je Jevanđelje dobio od jednog pobožnog srpskog ratnog zarobljenika Milana Ilisavčića iz logora Eboli, koji mu ga je predao na čuvanje sa zavjetom da ga ne poklanja dok ne nađe lice koje je dostojno da ga primi na čuvanje.

Otac Vido je kazao da mu je čast da ovo Jevanđelje preda Mitropolitu Amfilohiju:

„Vaše Visokopreosveštenstvo dođe vrijeme koje blagoslovi Gospod da Vam danas 31. oktobra 2018. godine na dan Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog predam ovo Sveto jevanđelje na čuvanje, da Vas podjseća na strašne dane stradanja i muka tamošnjih zarobljenih hrišćana u oba logora Dahau i Eboliji, molitvenim riječima: Sveti oče Nikolaje Ohridski i Žički moli Boga za nas. Amin!“

Visokopreosvećeni Mitropolit je zablagodario na poklonu i kazao da su Sv. vladika Nikolaj i ispovjednik Patrijarh Gavrilo Dožić uhapšeni tokom rata, a da je Sveti Petra Drugi Lovćenski Tajnovidac  danas uhapšen:

„U tzv. mirna vremana srušena je crkva koju je on projektovao na Lovćenu  a svete mošti Svetoga Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca su uhapšene u onaj paganski mauzolej. Nadamo se u Boga da će i on biti oslobođen, da će izaći iz zatvora. Ja se molim pred Gospodom i pred stricem njegovim Svetim Petrom Cetinjskim, pred Svetim Jovanom Krstiteljem  i preklinjem ovu sadašnju vlast da skine taj stid i sram sa lica Crne Gore i vrati njegovu crkvu na Lovćen i Svetoga Petra Drugog u tu crkvu.“

Podsjetio je da je Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac ostavio prokletstvo na Crnogorce: „Ako me ne sahranite u ovu crkvu, ostavljam prokletstvo na vas“ .

Mitropolit Amfilohije je najavio da će se 11. novembra, na dan kada je okončan Prvi svjetski rat, u svim hramovima Mitropolije oglasiti zvona u slavu i čast pobjede dobra, ljubavi, istine Božije nad zlom, mržnjom i zločinom.

Osvrćući se na stradanje Crkve Hristove kroz istoriju do naših dana, vladika je kazao da je Crkva Hristova na raspeću, ali tamo gdje je raspeće tamo je i vaskrsenje, tako da danas Crkva svuda vaskrsava. Nažalost, istakao je da i danas ima onih koji hoće da ruše. Podsjetio je na  Albance koji su duha Envera Hodže i hoće da sruše Crkvu Svete Trojice na Rumiji.

„To je nova tragedija. Nadamo se  u Boga da neće doći do tog bezumlja i novog zločina rušenja crkava iz vremena boljševika, Envera Hodže i naših boljševika“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Po završetku Liturgije osveštani su slavski kolači u Cetinjskom manastiru a nakon toga je slavlje nastavljeno u Cetinjskoj bogosloviji, gdje je takođe osveštan kolač i žito, a potom je priređena praznična duhovna akademija. Praznično slovo na akademiji je proizneo đakon Leka Vujisić a u programu su učestvovali cetinjski bogoslovci i polaznici vjeronauka sa Cetinja. Slavsko zajedničarenje je nastavljno za trpezom hrišćanske ljubavi.

Ovogodišnjoj slavi Cetinjske bogoslovije prisustvovali su profesori i đaci drugih bogoslovija naše pomjesne Crkve, kao i brojni gosti i prijatelji škole.

Sveti Petar Cetinjski, nebeski zaštitinik Cetinjskog manastira i Bogoslovije Sveti Petar Cetinjski, rođen je u Njegušima 1749. godine, a zamonašio se u 12. godini. Po upokojenju Mitropolita Arsenija (Plamenca), 1782. godine, postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Život je proveo „sa mačem u jednoj i krstom u drugoj ruci“, boreći se da očuva slobodu crnogorskog naroda, kojim je upravljao, i da utvrdi veru pravoslavnu u njemu. Istovremeno je mirio zavađena crnogorska plemena, i vojevao porotiv Turaka i Francuza. Smatra se osnivačem crnogorske državnosti. Iako je bio duhovni i svetovni poglavar svome narodu, živio je u teskobnoj, hladnoj keliji, monaškim podvigom ugađajući Bogu. Upokojio se 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru, u kojem je proveo i ovozemaljski život.

Cetinjska bogoslovija, koja je osnovana septembra 1869. godine ime Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog dobila je na predlog Mitropolita Mitrofana Bana, 1921. godine kada je i obnovljena pošto je uoči Prvog svjetskog rata prestala sa radom. Njena druga obnova uslijedila je u jesen 1992. godine pošto je njen rad, uspostavom nove komunističke vlasti 1945. godine ponovo bio nasilno prekinut.

Vesna Dević