Img 5728

Na Cetinju završen XX pravoslavni dječji sabor Crne Gore

Uručenjem nagrada pobjednicima, na Cetinju je završen ovogodišnji jubilarni XX pravoslavni dječji sabor Crne Gore.

Prvo mjesto u kvizu znanja iz vjeronauke ovoga puta je pripalo školi vjeronauke pri sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, drugo mjesto osvojila je škola vjeronauke iz Berana, a treća škola vjeronauke pri podgoričkom sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja.

Zvanje vjeroučitelj godine pripalo je Zorki Pejović, vjeroučiteljici pri crkvi Novomučenika momišićkih iz Podgorice.

Arhijerejkom pohvalnicom odlikovana je Ksenija Milosavljević, dugogodišnja vjeroučiteljica u Baru „za nesebično požrtvovanje i djelatnu ljubav pokazanu u dugogodišnjoj posvećenosti vjerskom poučavanju najmlađih i izuzetan trud u organizovanju i utemeljenju Pravoslavnog dječjeg sabora na Cetinju“.

Arhijerejske pohvalnice su takođe dobila preduzeća koja svih prethodnih godina pomažu organizovanje ove manifestacije: „Inpek“ iz Podgorice, „Crnagorakop“ iz Danilovgrada i „Ekspokomerc“ iz Kotora.

Specijalni gost Sabora bio je proslavljeni TV stvaralac Minja Subota, uz čije emisije su odrastale generacije najmlađih.

Ovogodišnji jubilarni Pravoslavni dječji sabor na Cetinju okupio je rekordan broj učesnika. Preko 1800 djece iz svih krajeva Crne Gore danas je bilo na ovoj značajnoj manifestaciji koju već dvadeset godina organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Boris Musić